Witam!
W poprzednim temacie podpowiedziano mi, jak stworzyć mini system ulubionych połączony z bazą danych użytkowników mojego forum SMF oparty o PHP oraz MySQL. Użytkownik Crozin podpowiedział mi by stworzyć osobną tabelę, która utworzy z tabelą użytkowników relację wiele-do-jednego (klik).
Osoba, która byłaby tak miła by napisać dla mnie takowy kod zostałaby nagrodzona kwotą co najmniej 10zł oraz dostałaby reklamę w wybranym okresie na stronie CartoonCenter.pl (która - przypomnę - nawet w okresie BETA miała miejscami 2000 UU wyświetleń).
Opis systemu
Moim poprzednim pomysłem było stworzenie osobnej tabeli dla każdego użytkownika który będzie chciał używać systemu ulubionych, ale podobno 10'000 tabel dla 10'000 użytkowników to kiepski pomysł

Niestety tak jak osobne tabele byłem w stanie stworzyć i rozumiałem to, tak utworzenie osobnej tabeli która utworzy z tabelą użytkowników relację wiele-do-jednego jest po prostu czarną magią.
Rozumiem, że mają bazę danych (nazwijmy ją cc_db) i mając tam 50 różnych tabel forum (SimpleMachinesForum) jedną z nich jest forum_members, w której są wszyscy użytkownicy, oczywiście z unikalnym ID, które w php mogę otrzymać dzięki komendzie $user_id = $context['user']['id'] . Następnie mam utworzyć nową tabelę, np. ulubione i co dalej?
Chcę, aby użytkownik wchodząc na podstronę CartoonCenter na której jest możliwość dodania tego URL do ulubionych klikał ikonkę, która byłaby tak naprawdę ukrytym submit i wysyłał do bazy danych URL i PageTitle.
function curPageURL() { $pageURL = 'http'; if ($_SERVER["HTTPS"] == "on") {$pageURL .= "s";} $pageURL .= "://"; if ($_SERVER["SERVER_PORT"] != "80") { $pageURL .= $_SERVER["SERVER_NAME"].":".$_SERVER["SERVER_PORT"].$_SERVER["REQUEST_URI"]; } else { $pageURL .= $_SERVER["SERVER_NAME"].$_SERVER["REQUEST_URI"]; } return $pageURL; } function curPageName() { } $PageURL = curPageURL(); $PageTitle = curPageName();
Wysyłając dane do pliku add_fav.php chciałbym by php sprawdzało, czy w tabeli 'ulubione' nie ma już przypadkiem takiego URL i jeśli jest to wysyłać komunikat o tym, że podany adres już jest w ulubionych, a jeśli nie ma takowego to go dodać (lub możemy to uprościć - by jeśli pozycja znajduje się już w bazie danych to ikonka dodawania do ulubionych jest nieaktywna, a jeśli nie ma to aktywna - z tym że to już oczywiście nie w plik add_fav.php tylko bezpośrednio na stronie którą użytkownik zamierza dodać). Potem niezbędna jest opcja przeglądania wszystkich ulubionych z możliwością usunięcia pojedynczych adresów z tabeli (zakładam że to z DELETE FROM ulubione WHERE PageURL = $PageURL czy coś tego typu).
Czy ktokolwiek byłby w stanie mi pomóc? Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Newbie FlashSplash