Jak większość z was wie, można za pomocą PHP spawdzić jaką użytkownik używa przeglądarkę w naszej stronie.
Jest to pewne zabezpieczenie przed nIEchcianymi przeglądarkami. Jeżeli jest to strona w PHP, to serwer najpierw sprawdza skrypty PHP, a dopiero potem reszte.
Kod 1. }
Powyższy kod sprawdza się.
Mam jeszcze jeden kod, nieco krótszy (o jedną funkcję). Oto on:
Kod 2. if (stripos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'msie') !== false) { }
Pytania do Was:
1. Czy takie sprawdzenie jest zawsze poprawne i zawsze będzie poprawne i zawsze będzie sprawdzać poprawność przeglądarki IE, w zależności od wersji przeglądarki (czy to ie5, 6, 7, 8, 9, 10, 15, 20, 30, 50, 100

2. Czy kod nr 2 jest tak samo niezawodny jak kod 1? W kodzie 1 najpierw zostały wszystkie litery zmniejszone, potem sprawdzone według ciągu o małych literach (ciąg o małych literach sprawdzany jest ciągiem też małych literach). Kod nr 2 sprawdza w małych i dużych wyrazach ciąg msie pisany z małych liter (ciąg o małych i dużych literach sprawdzany jest ciągiem o małych literach).
Ostatnie pytanie nieco odbiegające od tematyki
3. Czy da się za pomocą PHP sprawdzić jaką wysokość posiada jakiś element na stronie, np div, czy obrazka? Chodzi mi o to, że mam jakiś div wypełniony treścią. I moje pytanie jest takie czy w PHP idzie sprawdzić jaką wysokość ma ten div wypełniony treścią? W jQuery/javaScript to się da zrobić. Mi się rozchodzi o PHP/
Proszę o posty na dwa pytania i jak ktoś zna odpowiedź, to na pytanie nr 3 też.