Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]str_replace - nie zawsze działa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djpiatek
Witam, mam taki mały problemik, przesiewam tekst z innej strony i zapisuje go do bazy danych i musze zamieniać cudzysłów na inny znak. Lecz gdy uruchomię skrypt ten poniżej działa idealnie ale gdy przesiewam dużo rzeczy pod rząda nie zawsze działa sad.gif

1. $array1 = "'";
  2.  
  3. $array2 = " ";
  4.  
  5. $tytulfilmu = str_replace($array1, $array2, $tytulfilmu);
kipero
Miałem kiedyś podobny problem - w moim wypadku skrypt również nie zamieniał niektórych apostrofów. Okazało się, że istnieją dwa różne znaki, które wyglądają identycznie i niektóre edytory tekstu(np. Word) używają ich zamiast standardowych apostrofów. Jeśli masz tekst, dla którego powyższy kod nie działa, to skopiuj sobie z niego znak, który wygląda jak apostrof i użyj w skrypcie do podmiany.
djkrc
Nie wiem, może to Cię zainteresuje.
  1. function plCharset($string) {
  2.  
  3. $polskie = array(',',' - ',' ','ę', 'Ę', 'ó', 'Ó', 'Ą', 'ą', 'Ś', 'ś', 'ł', 'Ł', 'ż', 'Ż', 'ź', 'Ź', 'ć', 'Ć', 'ń', 'Ń','-',"'","/","?", '"', ":", 'ś', '!','.', '&', '&', '#', ';', '[',']', '(', ')', '`', '%', '”');
  4. $miedzyn = array('-', '-' ,'-','e', 'E', 'o', 'O', 'A', 'a', 'S', 's', 'l', 'L', 'z', 'Z', 'z', 'Z', 'c', 'C', 'n', 'N','-',"" ,"" ,"" ,"" ,"" ,'s','' ,'' , '' , '' , '' , '' , '' , '', '' , '' , '' , '' , '');
  5. $string = str_replace($polskie, $miedzyn, $string);
  6.  
  7. // usuń wszytko co jest niedozwolonym znakiem
  8. $string = preg_replace('/[^0-9A-Za-z\-]+/', '', $string);
  9.  
  10. // zredukuj liczbę myślników do jednego obok siebie
  11. $string = preg_replace('/[\-]+/', '-', $string);
  12.  
  13. // usuwamy możliwe myślniki na początku i końcu
  14. $string = trim($string, '-');
  15.  
  16. $string = stripslashes($string);
  17.  
  18. // na wszelki wypadek
  19. $string = urlencode($string);
  20.  
  21. return $string;
  22. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.