Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ulysess
dobry wieczór. mam pewien problem a dokładniej..
chciałbym pobrać z danej tabeli date,id_a oraz id_b i na podstawie id_a oraz id_b z innej tabeli pobrać nicki tych id. Gdybym miał tylko id to potrafie pobrać po przez left join nick tego usera ale jak mam 2 id to juz nie a następnie wyświetlić pobrane rekordy. Jak mniej więcej miało by to wyglądać questionmark.gif z góry dzieki
bastard13
  1. SELECT a.date,a.id_a,a.id_b,b.nick,c.nick FROM tab AS a LEFT JOIN tab2 AS b ON a.id_a=b.id LEFT JOIN tab2 AS c ON a.id_b=c.id

Powinno zadziałać. Musisz odwołać się do tej samej tablicy dwa razy, więc zrób sobie aliasy.
Ulysess
hmm albo źle coś napisałeś albo ja coś źle zrobiłem..
zapytanie wyglada następujaco:

1. a.`result`,a.`date`,a.`attacker`,a.`defender`,b.`nick`,c.`nick` FROM `pvp` AS a LEFT JOIN `char` b ON a.`attacker` = b.`id_char` LEFT JOIN `char` AS c ON a.`defender` = c.`id_char` ORDER BY `date` DESC LIMIT 30

z tabeli pvp ma pobrac date , atakujacego broniacego i na podstawie atakujacego i broniacego ma ich nicki wyciagnac z tabeli char
bastard13
  1. LEFT JOIN `char` b

a powinno być:
  1. LEFT JOIN `char` AS b
Ulysess
hmm teraz jest
  1. SELECT a.`result`,a.`date`,a.`attacker`,a.`defender`,b.`nick`,c.`nick` FROM `pvp` AS a LEFT JOIN `char` AS b ON a.`attacker` = b.`id_char` LEFT JOIN `char` AS c ON a.`defender` = c.`id_char` ORDER BY `date` DESC LIMIT 30

i dalej nic.. :/

hmm na hostingu działa.. możliwe że to wina ver mysql bo na innej podstronce gdzie uzywam left joina wyskakuje 'Can't find file: 'c' (errno: 2)' wielkie dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.