Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: onhover i ładowanie graficzki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Vasquez21
Witam,

Ponieważ dwa ostatnie dni straciłem na poszukiwanie rozwiązania sam (i poległem) postanowiłem spróbować na forum.

Poszukuję jak mi się wydawało prostego rozwiązania, które powoduje, że po najechaniu na jakiś obiekt dynamicznie pojawi mi się okienko, po opuszczeniu danego obszaru obrazek znika.
Idealnym przykładem jest tutaj jakaś kategoria allegro np: http://allegro.pl/antyki-bizuteria-62218
Takie rozwiązanie byłoby idealne.
Niestety moje poszukiwania zakończyły się fiaskiem, rozwiązania z wykorzystaniem wyłącznie CSS'a mają tą wadę, iż w przypadku kiedy trzeba załadować kilkanaście zdjęć już trzeba oczekiwać chwilkę, aż wszystko się załaduje, co wygląda bardzo źle. Dlatego wydawało mi się, że któreś z rozwiązań z wykorzystaniem js'a powinno się znaleźć. Znalazłem wiele skryptów, ale żaden nie działał do końca tak jak potrzebowałem.
wiiir
wykorzystujesz "onmouseover i onmouseout"

przyklad w jquery
Kod
// dla wszystkich linkow z atrybutem name=obrazek w divie o id=jakis_id_div
$("#jakis_id_div a[name=obrazek]").onmouseover(function(e){
                                                                     f_pokaz_okno(e);  
                                                   }).onmouseout(function(){
                                                                    f_schowaj_div();
                                                   });

Pisane na goraco ale powinno dzialac
Vasquez21
jakoś nie czuję się specjalnie mocno w js, dlatego szukałem głównie gotowych skryptów.
Mam rozumieć, że nie znajdę nic takiego i trzeba z tym dłużej powalczyć?

Póki co nie mam czasu przetestować powyższego gdyż siedzę w robocie, ale po powrocie spróbuję coś z tym porobić smile.gif, dzięki.
AdIoS_Neo
"przykład w jquery " ? O ile wiem nie ma tam metody onmouseover, a metoda mouseover tak samo z mouseout, a do tego zadania można z powodzeniem wykorzystać metodę hover.
wiiir
Cytat(AdIoS_Neo @ 1.09.2010, 12:12:09 ) *
"przykład w jquery " ? O ile wiem nie ma tam metody onmouseover, a metoda mouseover tak samo z mouseout, a do tego zadania można z powodzeniem wykorzystać metodę hover.

tak sory. moj blad, tylko dlatego ze piszac przyklad jq myslalem o zwyklym js tongue.gif, mozna jeszcze do tego wykorzystac mouseenter i mouseleave winksmiley.jpg
Vasquez21
ponieważ nie dostałem do końca odpowiedzi na pytanie (liczyłem raczej na wskazanie jakiegoś skryptu)

to dalej pociągnę temat.
Wg zaleceń zrobiłem sobie wywoływanie przez js, nadal jednak nie mam pojęcia w jaki sposób wywoływać tego popupa tak jak przykładowo wygląda to na allegro...
Damonsson
http://www.dreamcss.com/2009/05/12-jquery-...-developer.html Masz tu od wyboru do koloru

Ogólnie podobny efekt możesz uzyskać za pomocą samego CSS (hover/position/z-index), bez używania JS. Ostatnio widziałem parę ciekawych przykładów, ale gdzieś zgubiłem linka. Poszukasz w google, to znajdziesz.
Vasquez21
przejrzałem przykłady i wygląd i działanie fajne, ale nie znalazłem przykładu, który by przyjmował dynamicznie zmienne i na podstawie tego ładował... większość rozwiązań jest dość statycznych
wiiir
przeciez w momencie wyswietlania strony bedziesz juz wiedzial co tam ma byc... wystarczy to pokazac.
A jak nie chcesz tak to sciagaj sobie zawartosc ajaxem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.