Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przesuwany obraz/mapa
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
phoenix84
Zgaduje, ze nie jest to proste pytanie...

ale nawet nie wiem czego sie czepic i o co pytac w googlu... bo wklepanie tematu jak tutaj prowadzi do nie takich wynikow jakbym chcial... winksmiley.jpg

jaki jest cel:

chcialbym wiedziec w jaki sposob uzyskac efekt taki jak np. googlemaps... czyli przesuwam obraz/mape za pomoca myszki, mapa jest oczywiscie duuuza... i potrzebne kawalki doladowuja sie jak sa potrzebne... bajery w stylu oddal/przybliz i etykietki juz sobie chyba poradze smile.gif

w czym to sie w ogole robi? od czego zaczac? gdzie zadawac odpowiednie pytania? moze ktos tworzyl cos podobnego... widzialem podobne efekty w roznych grach przegladarkowych jak np. kingdoms.com.pl, ale nie mam pojecia jak sie za takie cos zabrac...

z gory dzieki za jakies wskazowki,

pozdrawiam,

k.
Pawel_W
po prostu overflow: hidden smile.gif

tworzysz sobie diva z mapą, ładujesz do niego obrazki a div ma overflow: hidden i dlatego z niego nie wystają
phoenix84
a faktycznie to nie takie skomplikowane jak myslalem...

dzieki

powiedzmy ze sobie pokopiowalem pogrzebalem i dziala... winksmiley.jpg

ale widze, ze to ma epwne wady, ktorych nie moge przeszkoczyc...

1. jak ustawic, ktory kawalek mapy ma byc wyswietlony domyslnie... bo niekoniecznie ma to byc lewy gorny rog...
2. dodanie jakiegokolwiek elementu w divie jest bezcelowe, bo przy ruszeniu mapa znika... wiec jak dodac jakis element klikalny np. link choc w tym wypadku chcialem uzyc przezroczystego linku-obrazka... tak ze niby klikam mape, a tak naprawde przezroczysty obraz na nim...

jak to uzyskac? to w css cos zmienic czy w dolaczonych plikach js? i co mniej wiecej... wystarczy jakies naprowadzenie... dalej sobie jakos chyba poradze...

pozdrawiam,

k.
kamil4u
Daj proszę kod, który użyłeś - najlepiej umieść działający skrypt na jakimś serwerze. Na razie odpowiem tylko tak:
Cytat
1. jak ustawic, ktory kawalek mapy ma byc wyswietlony domyslnie... bo niekoniecznie ma to byc lewy gorny rog..

CSS i pozycjonowanie
Cytat
2. dodanie jakiegokolwiek elementu w divie jest bezcelowe, bo przy ruszeniu mapa znika... wiec jak dodac jakis element klikalny np. link choc w tym wypadku chcialem uzyc przezroczystego linku-obrazka... tak ze niby klikam mape, a tak naprawde przezroczysty obraz na nim...

Chyba chodzi Ci o: JS i efekt Bubble-ing lub/i pobawić się zdarzeniami. Opisz dokładniej - co i kiedy znika i przy jakim kodzie smile.gif
phoenix84
dzieki, ze sie zainteresowales...

ktory to kawalek css bedzie za to odpowiedzialny? tymczasowo zarzucilem to tu:

http://lilion.org/strony/lilionimperium/?strona=mapa

zrodlo mozesz podejrzec... generalnie pokopiowalem kawalki tego exampla co jest chyba 3 posty wyzej...

zauwaz ze na polu A1 jest w divie tekst "vvv", a na polu B6 "xxx"... no i ich zachowanie jest zabawne...
A1 w ogole nie widac, az nie ruszysz mapa... a B6 widac dopoki nie przesuniesz mapy... mozesz to zobaczyc przesuwajac szybko mapke na b6... ale zaraz potem znika... jak zrobic by bylo widoczne zawsze... bo wtedy tam sobie daj jakis img lub link i bedzie efekt jaki chcialem uzyskac...

pozdrawiam,

k.
kamil4u
Masz tam div-a o id moveable. Teraz zainteresuj się co do jest firebug(dodatek do FF (inne przeglądarki mają swoje odpowiedniki) ). Zauważysz, że styl(CSS) tego div-a się zmienia wraz z przesuwaniem i jak ustawisz jego wartość to zmienisz początkowe położenie mapy(ważne, aby to było w atrybucie style). Zmienia się tam: margin-top i margin-left

Co do następnego problemu to wystarczyło lekko przypatrzeć się skryptowi - masz tam(w pliku move.js) fragment:
Kod
if( (key = $.inArray( $(this).attr('id'), selected )) == -1 )
                {
                    selected.push($(this).attr('id'));
                    $(this).html('<p class="chosed"></p>');
                }

Masz tam użytą funkcję(jQuery) html, chyba wiesz co ona robi i dlaczego Ci przeszkadza smile.gif Możliwe, że jeszcze gdzieś znajduje się taki mankament.
Cytat
dzieki, ze sie zainteresowales...

Nie ma za co - chętnie pomogam smile.gif
phoenix84
Cytat(kamil4u @ 7.09.2010, 19:35:52 ) *
Masz tam div-a o id moveable. Teraz zainteresuj się co do jest firebug(dodatek do FF (inne przeglądarki mają swoje odpowiedniki) ). Zauważysz, że styl(CSS) tego div-a się zmienia wraz z przesuwaniem i jak ustawisz jego wartość to zmienisz początkowe położenie mapy(ważne, aby to było w atrybucie style). Zmienia się tam: margin-top i margin-left

zainteresowalem sie... uzywam chrome... jak to wymagane moge sciagnac FF do testow...
wrzucilem do css margin-top i left na 200... faktycznie pozycja startowa sie zmienila... ale teraz mapa dziwnie przeskakuje i nie wiem dlaczego...

Cytat(kamil4u @ 7.09.2010, 19:35:52 ) *
Co do następnego problemu to wystarczyło lekko przypatrzeć się skryptowi - masz tam(w pliku move.js) fragment:
Kod
if( (key = $.inArray( $(this).attr('id'), selected )) == -1 )
                {
                    selected.push($(this).attr('id'));
                    $(this).html('<p class="chosed"></p>');
                }

Masz tam użytą funkcję(jQuery) html, chyba wiesz co ona robi i dlaczego Ci przeszkadza smile.gif Możliwe, że jeszcze gdzieś znajduje się taki mankament.

JS generalnie rozumiem... mam tylko problemy z pisaniem czegos poza najprostszymi skryptai... tego akurat nie rozumiem... albo zle rozumiem... bo dla mnie to odpowiada za zaznaczanie pol, z ktorego nie korzystam... chyba ze jakos jedno koliduje z drugim... ale to znaczy ze tu cos poprawic czy to usunac?
Pawel_W
Cytat(phoenix84 @ 9.09.2010, 03:47:35 ) *
zainteresowalem sie... uzywam chrome... jak to wymagane moge sciagnac FF do testow...

chrome ma coś takiego jak narzędzia dla programistów (ctrl + shift + i) winksmiley.jpg
phoenix84
Cytat(Pawel_W @ 9.09.2010, 12:17:42 ) *
chrome ma coś takiego jak narzędzia dla programistów (ctrl + shift + i) winksmiley.jpg

no znam to, ale nie widze by style podczas przesuwania sie zmienialy... wiec chyba to narzedzie tego nie pokazuje smile.gif

pozdrawiam,

k.
kamil4u
Nie znam skryptu, którego używasz, a prawdopodobnie ma on błędy.
Zacznijmy od:
Kod
JS generalnie rozumiem... mam tylko problemy z pisaniem czegos poza najprostszymi skryptai... tego akurat nie rozumiem... albo zle rozumiem... bo dla mnie to odpowiada za zaznaczanie pol, z ktorego nie korzystam... chyba ze jakos jedno koliduje z drugim... ale to znaczy ze tu cos poprawic czy to usunac?
Używana jest tam funkcja html, która zmienia zawartość div-a, wraz z Twoim tekstem, czy czym tam chcesz. Musisz znaleźć odpowiednie fragmenty kodu, który zmienia właśnie innerHTML(tak w czystym JS się nazywa zawartość elementu)i je odpowiednio przekształcić. Więc zamiast podmiany innerHTML musisz tylko dodać element(tam chyba akapit[p])

Teraz ta pozycja:
Cytat
wrzucilem do css margin-top i left na 200... faktycznie pozycja startowa sie zmienila... ale teraz mapa dziwnie przeskakuje i nie wiem dlaczego...

Umieść stronę z tym kodem na serwerze i pokaż jak zmieniłeś ten styl.

Ogólnie, nigdy nie korzystałem z jQuery, więc nie jest to dla mnie takie proste niestety - dużo rzeczy muszę się po prostu domyślać sad.gif
phoenix84
danie marginesow na -200 -200 pomoglo, ale tylko jako pozycja startowa... potem JS cos miesza...
zmiana kodu w tej funkcji co mowiles powoduje reakcje na klikniecie... i faktycznie nie znika... ale ja bym wolal by bylo tam cos na stale niezaleznie od klikania... dla testu dodaje napis "zaznaczone" smile.gif

z efektow ubocznych mamy te przeskoki oraz niewiadomo skad rzad "D", ktorego w kodzie nie ma... bo w kodzie jest tylko A1-C10, i dopoki nie grzebie w marginesach to jest ok... z nowym marginesem -200 -200 dochodzi rzad D, ale nie wiem skad smile.gif

moze bysmy sie umowili na priv, bo cos tak ciezko tutaj sie zgrac... a konkluzje tu pozniej opisze jak do czego dijdziemy by inni mieli z tym juz mniej problemow...

moje gg:5619948

pozdrawiam,

k.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.