Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Mysql w phpie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hikamare
Hej wszystkim winksmiley.jpg
Niedawno całkiem wpadłem na pomysł, by stworzyć taki mały, lecz własny silnik ala Vallheru. Więc ambitnie wziąłem się za naukę PHP, mam serię videoartów, z którym pobieram nauki, niestety nie zawsze zawierają one kompletne informacje.. I w tym przypadku zaciąłem się na bazach danych.. Próbuję stworzyć prosty skrypt, który doda do bazy danych to, co wyślemy mu w formularzu postem. Nie potrafię znaleźć jednak odpowiedniej funkcji, czy też komendy..Byłbym wdzięczny za pomoc winksmiley.jpg
phpion
Najprościej przez mysql_query.
Hikamare
Yhym. Tylko ten link nie zawiera żadnej DOKŁADNEJ funkcji, którą trzeba zapisać.. A ja nie potrafię tam takowej wyszukać..
phpion
Za pomocą powyższej funkcji wykonasz dowolne zapytanie. Jeśli chcesz dodać rekord do bazy to zapytaniem tym będzie INSERT.
Hikamare
Czyli kod będzie wyglądać:

1. mysql_query(INSTERT * from user) {
  2. $login = $_POST['login'];
  3. }

Jeżeli chcę, by dostał dodany login do bazy danych ?
phpion
Nie. Poczytaj lepiej jakieś normalne kursy PHP + MySQL, a nie daremne (skoro nie ma tam takich przykładów) videotutoriale.
nospor
Cytat
Yhym. Tylko ten link nie zawiera żadnej DOKŁADNEJ funkcji, którą trzeba zapisać..
Bo ten link wskazuję na główną funkcję z rodziny mysql_. Przy odrobinie pomyślunku patrzy się na inne dostępne z tej rodziny.....
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
  1. mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo') or
  2. die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
  3.  
  4. $result = mysql_query("SELECT id, nazwa FROM tabela");
  5.  
  6. while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM)) {
  7. printf ("ID: %s Nazwa: %s", $row[0], $row[1]);
  8. }

Już lepiej? Na przyszłość pomyśl odrobinkę sam oraz zastosuj się do porady phpiona
Cytat
. Poczytaj lepiej jakieś normalne kursy PHP + MySQL, a nie daremne (skoro nie ma tam takich przykładów) videotutoriale.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.