lukaswoj
6.05.2004, 07:32:17
Witam
Pytanie to kieruje do użytkowników bardziej już obytych z językiem SQL.
Ja siedzę w tym od jakichś 2 lat i ostatnio poczułem potrzebę opanowania czegoś więcej w temacie SQL.
Czy możecie polecić jakieś ciekawe książki dla bardziej zaawansowanych użytkowników baz danych. Najlepiej jeśli byłaby ukierunkowana w stronę mySQL'a, ale nie koniecznie.
Chodzi mi o książkę:
- która np dokładnie opisuje wszystkie dostępne techniki łączenia tabel, może jakieś ciekawe przykłady, ćwiczenia, itp, itd.
- która nie skupia się na podstawach
Może być również w języku angielskim.
pozdrawiam serdecznie
spenalzo
6.05.2004, 11:27:44
Wiec ja mam książkę L. Atkinsona "Core. Zaawansowane .... mysql" - te kropki bo nie pamiętam co tam było, a ksiażkę pożyczyłem więc nie mogę sprawdzić. :-)
lukaswoj
6.05.2004, 12:58:58
Rozumiem, że mi ją polecasz
Przejrzałem spis treści - jak narazie ta książka jest moim faworytem, ale poczekam może na kolejne propozycje.
Dzieki
halfik
7.05.2004, 20:57:09
Może nie jest to książka z do SQLa, jako takiego, ale w ramch też jest... Autor: Date, a tutuł "Wstępny wykład z baz danych" <- albo coś w tym guście, już nie pamiętam. W każdym bądź razie polecam, bo bazy danych to nie tylko SQL, ale wiele więcej i ta książka to świetny sprawa w tej materii.
Bakus
7.05.2004, 23:41:09
"SQL dla każdego" Jan L. Harrington
Przekład na polski: Piotr Nowakowski
Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Mikom, w listopadzie 1998, ale powinni mieć ją jeszcze w sprzedaży...
Książka dobra, ale w SQLu stosują w niej jedną przezemnie potępianą rzecz... stosują polskie znaki w nazwach kolumn i tabel... reszta b. dobra
lukaswoj
8.05.2004, 23:30:37
Dzięki za odpowiedzi.
Jak narazie nadal faworytem pozostaje
propozycja spenalzo'a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.