jestem nowy na forum i szczerze nie za wiele poświęciłem na przyswojenie się. Wynika to jednak z małej ilości czasu a dużej potrzeby.
Nie będę za dużo się rozpisywał - na początek pokaże kod z którym ma problem.
<?php $dodaj = $_POST['dodaj']; $szukaj = $_POST['szukaj']; if($szukaj == "szukaj") { //połączenie z bazą danych if($usun == "[usuń]") { //wykonanie zapytania usunięcia wpisu z bazy danych $zapytanie = ("DELETE FROM proba WHERE id = '$id' "); //komunikat $komunikaty = "<p class='info_text'>wpis został usunięty z bazy</p>"; } else { //wykonanie zapytania wyszukania $szukaj = ("SELECT * FROM proba WHERE firma LIKE '%$firma%' && imie LIKE '%$nazwisko%' && email LIKE '%$email%' && telefon LIKE '%$telefon%' && www LIKE '%$www%' && stanowisko LIKE '%$stanowisko%' && opis LIKE '%$opis%' && adres LIKE '%$adres%' ORDER BY id DESC"); //wyświetlenie wyników { $firma = $row[0]; $nazwisko = $row[1]; $email = $row[2]; $telefon = $row[3]; $www = $row[4]; $stanowisko = $row[5]; $opis = $row[6]; $adres = $row[7]; (" <table width='100%' border='0' cellpadding='0' cellspacing='0'> <tr> <td width='21'> </td> <td width='300'> </td> <td width='300'> </td> <td width='300'> </td> <td width='21'> </td> </tr> <tr> <td width='21'> </td> <td width='300'><p class='podpisy_pol2'>nazwa firmy</p></td> <td width='300'><p class='podpisy_pol2'>imie i nazwisko</p></td> <td width='300'><p class='podpisy_pol2'>logo firmy</p></td> <td width='21'> </td> </tr> <tr> <td width='21'> </td> <td width='300' align='left' valign='middle'><p class='podpisy_pol2'><b>$row[0]</b></p></td> <td width='300' align='left' valign='middle'><p class='podpisy_pol2'><b>$row[1]</b></p></td> <td width='300' rowspan='4'></td> <td width='21' rowspan='4'></td> </tr> <tr> <td width='21'></td> <td width='300'><p class='podpisy_pol2'>adres email</p></td> <td width='300'><p class='podpisy_pol2'>telefon kontaktowy</p></td> </tr> <tr> <td width='21'></td> <td width='300' align='left' valign='middle'><p class='podpisy_pol2'><b><a href='mailto:$row[2]'>$row[2]</a></b></p></td> <td width='300' align='left' valign='middle'><p class='podpisy_pol2'><b>$row[3]</b></p></td> </tr> <tr> <td width='21'></td> <td width='300'><p class='podpisy_pol2'>adres strony www</p></td> <td width='300'><p class='podpisy_pol2'>stanowisko</p></td> </tr> <tr> <td width='21'></td> <td width='300' align='left' valign='middle'><p class='podpisy_pol2'><b><a href='http://$row[4]'>$row[4]</a></b></p></td> <td width='300' align='left' valign='middle'><p class='podpisy_pol2'><b>$row[5]</b></p></td> <td width='300'></td> <td width='21'></td> </tr> <tr> <td width='21'></td> <td width='300'><p class='podpisy_pol2'>opis firmy</p></td> <td width='300'></td> <td width='300'><p class='podpisy_pol2'>adres siedziby firmy</p></td> <td width='21'></td> </tr> <tr> <td width='21'></td> <td colspan='2' align='left' valign='top'><p class='podpisy_pol2'><b>$row[6]</b></p></td> <td width='300' align='left' valign='top'><p class='podpisy_pol2'><b>$row[7]</b></p> <br /></td> <td width='21'></td> </tr> <tr> <td width='21'></td> <td colspan='2' align='left' valign='top'> <form method='post'> <input type='hidden' name='iddd' value='$row[8]'> <input type='hidden' name='szukaj' value='szukaj'> <input name='usun' type='submit' class='knefel' value='[usuń]' /> </form> </td> <td width='300' align='left' valign='top'></td> <td width='21'></td> </tr> </table> "); } //komunikat $komunikaty = "<p class='info_text'>wyniki wyszukiwania znajdują się poniżej</p>"; } //zamknięcie bazy danych } else if($dodaj == "dodaj") { $firma = $_POST['firma']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $email = $_POST['email']; $telefon = $_POST['telefon']; $www = $_POST['www']; $stanowisko = $_POST['stanowisko']; $opis = $_POST['opis']; $adres = $_POST['adres']; //połączenie z bazą danych //wykonanie zapytania dodania do bazy $zapytanie = ("INSERT INTO proba SET firma='$firma', imie='$nazwisko', email='$email', telefon='$telefon', www='$www', stanowisko='$stanowisko', opis='$opis', adres='$adres'"); //zamknięcie bazy danych //komunikat $komunikaty = "<p class='info_text'>wpis został dodany do bazy</p>"; } else { //informacja o tym jak wyszukać //informacja o tym jak dodać } ?>
Cały problem polega na tym, że po wciśnięciu przycisku "[usuń]" nie usuwa się nic i jak mniemam jest to spowodowane tym, iż nie jest przekazana informacja, które id ma być usunięte. Są to jednak tylko moje domysły. Pytanie do specjalistów: jak przekazać do zapytania odpowiednie id wpisu? Chodzi o to żeby usunięty był tylko ten wpis, pod któ®ym kliknięty został guzik "[usuń]"
Ok, problem znalazłem.
Zamieniłem:
//wykonanie zapytania usunięcia wpisu z bazy danych $zapytanie = ("DELETE FROM klienci WHERE id = '$id'");
na
$ktory = $_POST['id']; //wykonanie zapytania usunięcia wpisu z bazy danych $zapytanie = ("DELETE FROM klienci WHERE id = '$ktory'");
no i oczywiście dodałem na samej górze
$usun = $_POST['usun'];
Teraz mam inny problem. Co w stosunku do mojego kodu oznacza taki błąd:
"Warning: mysql_free_result(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /baza danych/klienci.php on line 411" (411 to 'mysql_free_result($wykonaj);')