Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Zmiana pozycji wpisu w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
LargerWoo
Witam.
Tworze aktualnie galerię zdjęć w php wraz z systemem zarządzania nią. Jeszcze nie zacząłem pisać funkcjonalności o której zaraz wspomnę ale rozplanowuję i zastanawiam się nad rozwiązaniem pewnego problemu. Linki do miniaturek i zdjęć z galerii będą zapisywane w tabeli z polami id(auto increment), pic_path, thumb_path i "position". Dodałem tę ostatnią opcję aby na tej podstawie ustawiać zdjęcia w galerii. Chcę dodać do systemu zarządzania opcję przesuwania zdjęć i ustawiania ich w innej kolejności... Jak powinienem rozwiązać sprawę z przesunięciem wartości position w wielu polach na raz? Jeżeli chcę np zdjęcie z pozycji 9 przenieść na pozycję 6 to wiadomo gdzie będę miał błędne wpisy w polu position... (Trochę się rozpisałem i pewnie namieszałem... Mam nadzieję, że łapiecie ocb)

Myślałem aby robić to na zasadzie:
Kod
$i = JAKAS LICZBA W KTOREJ MIEJSCE PRZESUWAM ZDJECIE
UPDATE table SET position=position+1 WHERE position> {$i};

Wydaje mi się to jednak strasznie problematycznym rozwiązaniem... Co będzie kiedy będę miał dużo zdjęć w galerii i przy prostym przesunięciu zdjęcie będę musiał zmienić wartości dla wielu wpisów...

Jak Wy rozwiązujecie takie problemy?

@CuteOne
Właśnie szukałem ale nie znalazłem nic konkretnego... Być może dlatego, że nie wiem dokładnie pod jakim hasłem szukać (długo się zastanawiałem jak nazwać ten temat) tongue.gif
CuteOne
Dużo wpisów.. znaczy 2-3 mln? bo jeżeli nie to nie masz dużo wpisów smile.gif to po pierwsze po drugie poszukaj na tym forum tematu z podobnym problemem [było ich kilka]

ps. idziesz w dobrym kierunku.. chociaż Twój przykład nie do końca zadziała winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.