Tworze aktualnie galerię zdjęć w php wraz z systemem zarządzania nią. Jeszcze nie zacząłem pisać funkcjonalności o której zaraz wspomnę ale rozplanowuję i zastanawiam się nad rozwiązaniem pewnego problemu. Linki do miniaturek i zdjęć z galerii będą zapisywane w tabeli z polami id(auto increment), pic_path, thumb_path i "position". Dodałem tę ostatnią opcję aby na tej podstawie ustawiać zdjęcia w galerii. Chcę dodać do systemu zarządzania opcję przesuwania zdjęć i ustawiania ich w innej kolejności... Jak powinienem rozwiązać sprawę z przesunięciem wartości position w wielu polach na raz? Jeżeli chcę np zdjęcie z pozycji 9 przenieść na pozycję 6 to wiadomo gdzie będę miał błędne wpisy w polu position... (Trochę się rozpisałem i pewnie namieszałem... Mam nadzieję, że łapiecie ocb)
Myślałem aby robić to na zasadzie:
Kod
$i = JAKAS LICZBA W KTOREJ MIEJSCE PRZESUWAM ZDJECIE
UPDATE table SET position=position+1 WHERE position> {$i};
UPDATE table SET position=position+1 WHERE position> {$i};
Wydaje mi się to jednak strasznie problematycznym rozwiązaniem... Co będzie kiedy będę miał dużo zdjęć w galerii i przy prostym przesunięciu zdjęcie będę musiał zmienić wartości dla wielu wpisów...
Jak Wy rozwiązujecie takie problemy?
@CuteOne
Właśnie szukałem ale nie znalazłem nic konkretnego... Być może dlatego, że nie wiem dokładnie pod jakim hasłem szukać (długo się zastanawiałem jak nazwać ten temat)