Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Podwójne zapisanie do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lobopol
Nie wiem czemu, ale mam sobie goły skrypcik:
  1. $dane = "jaki¶ tekst\n";
  2. $file = "baza.txt";
  3. $fp = fopen($file, "a");
  4. flock($fp, 2);
  5. fwrite($fp, $dane);
  6. flock($fp, 3);
  7. fclose($fp);

nic poza tym po załadowaniu, zamiast 1 linii jaki¶ tekst dodaje 2 ten tekst do pliku czemu (serwer wamp)?
smagul
Cytat(lobopol @ 10.11.2010, 17:59:50 ) *
Nie wiem czemu, ale mam sobie goły skrypcik:
  1. $fp = fopen($file, "a");

je¶li nie chcesz poprzedniej zawarto¶ci to nie "a" tylko "w";

a po drugje jak robisz
  1. flock($fp, 2);

to lepiej by było zrobić
  1. if(flock($fp, 2){
  2. //operacje na pliku
  3. flock($fp, 3);
  4. }
Daiquiri
Wyczy¶ć plik przed sprawdzaniem.
lobopol
Ale ja chce poprzedni± zawarto¶ć zachować, a do pustego pliku zamiast mi dodać raz 'jaki¶ tekst' dodaje mi go dwa razy czyli po każdym od¶wieżeniu dodaje 'jaki¶ tekst\n'jaki¶ tekst\n'
Daiquiri
No i tak się wła¶nie dzieje. Od¶wieżenie = odpalanie raz jeszcze tego samego czyli zapisanie tego samego tekstu drugi raz. Po prostu w pliku masz już (poprzednio dodany) "jaki¶ tekst\n" i dodajesz do drugi raz, co daje Ci "jaki¶ tekst\njaki¶ tekst\n" w pliku.
lobopol
jeszcze raz powtórzę po każdym od¶wieżeniu do pliku jest dopisywane 2x 'jaki¶ tekst', nie raz, a dwa razy. Czyli po jednym od¶wieżeniu w pustym pliku powinien się ten wpis raz pojawić po drugim już dwie takie linie po n, n lini, a teraz po każdym od¶wieżeniu dodaje za jednym zamachem 2x 'jaki¶ tekst', po każdym od¶wieżeniu. Czyli po pierwszym mam 2 linijki, po drugim 4, po n mam 2*n linijek.

już znajomy pomógł miałem htaccessa kieruj±cego wszystko na index,, a że nie była ustawiona favicona dwa razy odpalało skrypt
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.