Cytat(eska chojnice @ 12.11.2010, 14:34:35 )

nie wiem czy graliście kiedyś np. w plemiona ale chodzi mi o coś takiego:
z boku jest napisane np. 60 gliny na godzinę.
Jak zrobić, aby co minutę do stanu gliny dodawało się 1gliny?
nie zmieniasz stanu surowców w bazie - w bazie zmieniasz stan surowców po zdarzeniu mającym wpływ na liniowy przyrost tych surowców który da si ę obliczyć od ostatniej takiej zmiany... - co mam na myśli - po grabierzy jak jednostki coś zniosą aktualizujesz w bazie - po wybudowaniu/zburzeniu kopalni aktualizujesz w bazie... po wybudowaniu budynku lub jak Cię orobią lub jak wydasz na jednostki aktualizujesz w bazie... po wybudowaniu zburzeniu spichlerza aktualizujesz maksymalny limit surowców....
i teraz jak nic się nie zmienia tylko wchodzisz na stronę to od ostatniej modyfikacji liczysz ze wzorów ile jest w aktualnym czasie surowców (ile przybyło + ile było) - to w PHP podczas wchodzenia na stronę lub jak przy innych akcjach potrzebujesz aktualnej liczby surowców...
i teraz po stronie javascript to tylko dodatek [w plemiona można grać bez włączonego js] - gdy wyświetlisz na stronie ile masz surowców to javascript zajmuje się dodawaniem surowców wizualnym a nie tym w bazie na bieżąco - gdzie w kodzie JS zamieszczasz sobie poziom kopalni a liczbę surowców na start masz wyświetloną na stronie i z niej pobierasz - w sumie zamiast pobierać ze strony jak to jest na plemionach to to te ż można zawrzeć w małym fragmencie js by było łatwiej...
i żaden cron tutaj nie jest potrzebny - zmiana stanu dopiero po jakimś kluczowym zdarzeniu wywołanym przez użytkownika - przy samym wyświetlaniu też nie trzeba wpisywać aktualnej wartości - dopiero po napadzie i inne...
jak dla mnie to cron - a raczej "pseudo cron" [czasami lepiej napisać jeden proces działający stale w tle] a cron'em się wspomóc by sprawdzać czy wszystko na chodzie - to kluczowe akcje gdzie zainteresowanych może nie być - to rozliczenie ataku/rabunku - no i jeszcze rozwój wiosek koczowniczych... - a jak tak sobie myślę to z crona można pominąć na powrót jednostek, dostępnych surowców po powrocie jednostek, oraz zakończenie budowy - a i nawet burzenia raczej [tylko przy kluczowej akcji pasuje potem przepisać stan bazy do odpowiedniej formy...]