Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][HTML][PHP]Czat
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
topik53
Witam.
Mm pewnien problem.
Pisze czat.
Chciałbym żeby po zalogowaniu się do czatu wyświetlało 10 wiadomości i jak sie coś napisze to bedzie dodawane do tych 10. np
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Tyle wiadomości widzimy po zalogowaniu a jak piszemy to mamy
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13 itd.
Jak to zrobic?
Wilk002
Proponuje żebyś lepiej opisał problem, czat jako program w trybie czasu rzeczywistego wyświetla informację, dla drugiej osoby, w takiej sytuacji poczytaj o strukturze Ajxa, w tle powinien skrypt "nasłuchujący zmiany - w tym wypadku dodane nowe informacje na czacie", nie mniej chwilkę to może zająć. Jeśli piszesz o "czacie" w postaci forum, to prosty selekt z bazy, zakładając że aplikacja korzysta z jako by takiej.
topik53
mam pewnien pomysł ,ale niw wiem jak zrealizować. może ktoś pomoże.
Mam jeden pliczek który wysyła i drugi który wyśiwetla,
Gdy user wchodzi ma $limit =10;
lecz z każdą wysłaną wiadomością (od niego czy też innego usera ) jest $limit++;
Jak to wykonać?

ref
kapuch
Nie bardzo rozumiem, ale jesli chcesz zrobic cos w stylu shoutboxa i chcesz aby wyswietlalo ci tylko 10 ostatnich wpisow, to robisz takie zapytanie do bazy sql.
  1. SELECT * FROM `wpisy` ORDER BY `data_dodania_wpisu` DESC LIMIT 10
blade-mrn
Jeśli chcesz zwiększać limit przy dodawaniu wpisów przez któregokolwiek usera to musisz przechowywać tą wartość w bazie danych bądź w jakimś pliku na serwerze aby była dostępna dla wszystkich. Można by coś pokombinować tak że jak user się loguje to ma w skrypcie przypisany limit 10 a w momencie gdy doda wpis zapisujesz w sesji np info o tym że coś dodał i wtedy przełączysz go na inną zmienną. Tylko co w tedy jak ktoś już podbił wartość limitu w bazie czy w pliku? Trzeba by za każdym razem jak ktoś doda wpis tworzyć dla niego nową wartość limitu. Generalnie cały pomysł wydaje mi się ciężki do zrealizowania.
topik53
@kapuch
nie o to mi chodzi. na to wpadłem na samym początku.
@blade-mrn
Kombinowałem ze zmiennymi lecz pojawił sie problem bo dajmy na to jam dałem
  1. $_SESSION['limit']
  2. if(submit)// jezeli ma wyslac wiadomosc
  3. {
  4. mysqlquery...
  5. $_session['limi']++

ale to nie bedzie działało. bo jak ktoś inny napisze wiadomość to nie doda nowego limitu. i tu jest mój bul..
Może ktoś ma inne pomysły...

ref
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.