Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP] Serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
desavil
Witam serdecznie rolleyes.gif

Moje pytania dotyczą głównie serwera - system operacyjny gnu/linux debian

A więc. Mam na serwerze zainstalowane apache2 za pomocą którego z poziomu www i php włączam sobie programy w systemie (użytkownikowi www-data dałem uprawnienia sudders-root więc może wykonywać wszystkie polecenia systemowe). Problem jest w tym, że procesy uruchomione w ten sposób w np. htop widać, że uruchomił www-data i jeżeli zresetuje np. apache2 to procesy się wyłączą ;(

Wiem, że da się w ustawieniach php/apache zrobić aby procesy się nie wyłączały tylko nie pamiętam już jak.

Drugie pytanie to jak uruchomić proces 'za pomocą innego użytkownika', to wtedy bym zrobił takiego użytkownika i przez PHP uruchamiał bym proces jako inny użytkownik, wtedy jak zresetował bym apache2 to by się proces nie wyłączył.

Pozdrawiam.
Babcia@Stefa
Cytat
użytkownikowi www-data dałem uprawnienia sudders-root więc może wykonywać wszystkie polecenia systemowe

To nie wydaje się być mądrym rozwiązaniem.

Spróbuj zamiast tego do /etc/sudoers dodać pojedyncze polecenia które www-data wykona jako root bez wpisywania hasła smile.gif

Cytat
Problem jest w tym, że procesy uruchomione w ten sposób w np. htop widać, że uruchomił www-data i jeżeli zresetuje np. apache2 to procesy się wyłączą ;(

To się dzieje ponieważ "proces-rodzic" zostaje wyłączony, a w raz z nim wszystkie jego "dzieci", to normalne.
Spróbuj może tak:

Kod
screen htop

Cytat
Drugie pytanie to jak uruchomić proces 'za pomocą innego użytkownika', to wtedy bym zrobił takiego użytkownika i przez PHP uruchamiał bym proces jako inny użytkownik, wtedy jak zresetował bym apache2 to by się proces nie wyłączył.

Kod
su uzytkownik -c htop

-- WebNuLL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.