Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Błąd mysql_query po odświeżeniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Simonen
Chcę zrobić kto jest online na stronce. Do tabeli z danymi usera dodałem last (tzn. tam jest dodawana ostatnie odświeżenie [wejście na stronę]).
Wszystko pięknie... loguje się i działa. Odświeżam stronkę i niestety wyskakują mi błędy łączenia. Kombinowałem z kodem ale niestety do niczego nie doszedłem. Zapytania i zmienne są poprawne.

Kod odpowiedzialny za to:
  1. <?php
  2. if(isset($_SESSION['user'])) {
  3. $dat23 = date('Y-m-d H:i:s');
  4. $zo = "UPDATE `rejestracja` SET `last`='".$dat23."' WHERE `id`='".$_SESSION['id']."'";
  5. echo $zo;
  6. }
  7. $data45 = date( 'Y-m-d H:i:s', strtotime('-5 Minute'));
  8. $data50 = date( 'Y-m-d H:i:s', strtotime('+5 Minute'));
  9. $zapp = "SELECT * FROM `rejestracja` WHERE (`last` > '".$data45."' AND `last` < '".$data50."')";
  10. echo $zapp;
  11. $ad12 = mysql_query($zapp);
  12. while($wierszyk=mysql_fetch_array($ad12))
  13. {
  14. if($wierszyk['status']=="3"){?><span style="color: red;"><?=$wierszyk['login']?></span><?} else{?><?=$wierszyk['login']?><?}}?>

Błędy:

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 49
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysqld.sock' (2) in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 51
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 51
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysqld.sock' (2) in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 56
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 56
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 57

Prosiłbym o pomoc smile.gif
Z góry dzięki!
lobopol
A pokaż jak się łączysz z bazą danych.
Simonen
$mysql = mysql_connect('****','****',****');
if(!$mysql) {
echo "Brak połączenia z bazą danych.";
exit;
}
mysql_select_db('***')
or die('<center>Nie udało się wybrać bazy danych! <a href="admin.php?admin=wyloguj">Spróbuj ponownie.</a><br />
Jeżeli błąd się powtórzy zgłoś go administratorowi</a>.</center>');
PanGuzol
Po co wywołujesz funkcję mysql_query w linii 8?
Nie jest to rozwiązanie problemu ale jak się domyślam to jest to tam niepotrzebne.
Simonen
Cytat(PanGuzol @ 19.12.2010, 18:05:55 ) *
Po co wywołujesz funkcję mysql_query w linii 8?
Nie jest to rozwiązanie problemu ale jak się domyślam to jest to tam niepotrzebne.

No tak mój błąd pewnie przy kombinowaniu nie usunąłem i tak zostało... ale niestety nadal to samo :/
PanGuzol
Spróbuj
mysql_query($zo,$mysql);
Simonen
Niestety nie tutaj leży błąd :/ Błąd istnieje gdzieś w tym, że po przeładowaniu strony (odświeżeniu czy wejściu drugi raz - jak sesja już istnieje) wywala błędy. Bo przy logowaniu samym jest ok... dopiero jak 2 raz wbijam na stronkę jest ten błąd... i nie chce mi przez to nawet nadpisać drugi raz tego czasu.

Zapytania (echo):
SELECT * FROM `rejestracja` WHERE (`last` > '2010-12-19 19:45:27' AND `last` < '2010-12-19 19:55:27')
UPDATE `rejestracja` SET `last`='2010-12-19 19:50:27' WHERE `id`='31'

Błędy:
Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 49
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysqld.sock' (2) in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 55
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 55
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /homepages/33/d346820318/htdocs/index.php on line 56
potreb
Blad polaczenia i tyle.
Simonen
Cytat(potreb @ 19.12.2010, 19:57:18 ) *
Blad polaczenia i tyle.

No dobra, ale może byś powiedział dlaczego i jak to naprawić worriedsmiley.gif
Tomplus
a nie kasuje Ci się nigdzie sesja ?

sprawdz wszystkie zmienne czy są te co trzeba przed i po funkcji.

sprawdz czy za każdym razem jak potrzebujesz łączysz się z bazą danych, być może się rozłączasz i po odświeżeniu nie masz polecenia powtórnego połączenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.