Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Obsługa błędów w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ojciecmatki
Witam,
Szczerze to musiałem bardzo szybko nauczyć się podstaw PHP więc pewnie dlatego mam ten problem.
Mam formularz np taki:

1. if(!$_POST)
  2. {
  3. <form method=\"post\" action=\"".$_SERVER["PHP_SELF"]."\">
  4. <p><strong>Imie:</strong>
  5. <input type=\"text\" name=\"imie\" size=\"40\" maxlenght=\"40\">
  6. <p><strong>Nazwisko:</strong>
  7. <input type=\"text\" name=\"nazwisko\" size=\"40\" maxlenght=\"40\">
  8. </p>
  9. } else {
  10. $dod_imie_sql = "INSERT INTO
  11. NAZWA(
  12. ID_NAZWA,
  13. Imie,
  14. Nazwisko, )
  15. VALUES (
  16. 'NULL',
  17. '".$_POST["imie"]."',
  18. '".$_POST["nazwisko"]."')";
  19. $imie_rez = mysqli_query($mysqli, $dod_imie_sql)
  20. or die(mysqli_error($mysqli));
  21. $wyswietlany_blok .= "Wstawiono informacje;
  22. }

I chciałbym do tego dodać obsługę błędów polegająca na tym, ze jeśli użytkownik nie wpisze informacji do rubryki IMIE lub NAZWISKO to 'formularz' będzie wymagał podania tej(tych) informacji i dopóki użytkownik tego nie zrobi to nie zostaną te dane wpisane do bazy danych. Próbowałem to robić na rożne sposoby, ale albo mi nie wychodziło(wyskakiwały błędy) albo dodawały się informacje do bazy danych osobno (czyli formularz poprosił o podanie danej która nie została wpisana, ale reszta danych została wpisana do bazy danych). mam nadzieje, ze dość dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi. Z góry dziękuje za odpowiedź.
darko
1. używaj bbcode dla php
2. sprawdzaj przed dodaniem rekordu do bazy czy zmienne $_POST["imie"] oraz $_POST["nazwisko"] zawierają dane
3. pokaż, jak próbowałeś
4. filtruj dane, które przychodzą z formularza, obecnie skrypt jest podatny na ataki
ojciecmatki
Ok nastepnym razem bede wiedzial.
Wszystko dziala uzylem if z warunkiem empty. Wczesniej uzywalem petli moze dlatego tak sie dzialo. Dziekuje za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.