Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] System templatek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cypeczek
Witajcie panowie,
zajmuje się od dłuższego czasu webdesignem. Grafika i CSS (+HTML oczywiście). Jakiś czas temu postanowiłem poszerzyć ofertę o budowanie stron, dobrze idzie, tylko albo są statyczne, albo korzystając z darmowych cmsów. Posiedziałem trochę w sieci przy kursach, zmarnowałem kilka tygodni na próby i doświadczenia. Postanowiłem zbudować jakiś własny system zarządzanie treścią. Moja wiedza o php to trochę ponad podstawowa, jednak nieźle mi idzie. I teraz chciałbym zrobić w moim cmsie jakiś system templatek, żeby nie edytować całości dla każdego klienta, tylko zrobić po prostu nowy styl, i tu zonk bo nie wiem jak się za to zabrać. Czy są jakieś gotowe rozwiązanie, takie których mogę używać potem przy sprzedaży stron bez komplikacji? Ważne aby przez edycję szablonu można było zmienić całą budową poza zawartością strony i aby obsługiwał HTML 5. Bardzo podoba mi się rozwiązanie w phpBB3, czy jest coś takiego co mogę wmontować w swoim cmsie?
modern-web
Rozumiem, że wszystko odbywałoby się z poziomu przeglądarki i FTP, tak?
To znaczy: admin wchodzi na stronę ../install.php, wypełnia niektóre pola i klika zainstaluj motyw i od tego momentu można z niego korzystać.
Ewentualnie (prostsza wersja) możesz po prostu przygotować paczki do PODMIANY pewnych plików.
Niestety to ma 2 minusy:
1. tylko 1 motyw naraz - użytkownicy nie będą mogli zmieniać go sobie samemu.
2. pliki muszą być podmienione ręcznie.

Pozdrawiam.
Kostek.88
Nie zmienia to faktu, że nadal nie wiadomo jak się za to zabrać. Ogólnie też zajmuję się webdesignem, ale faktycznie system szablonów rozwiązałby moje problemy z dotrzymywaniem terminów... Słyszałem o takim systemie Smarty... ale w zasadzie też nie wiem jak się do tego zabrać. Muszę poszukać, ew. jeśli ktoś z Was chce podzielić się swoimi doświadczeniami, będzie mi bardzo miło smile.gif
cypeczek
Zdecydowanie wystarczy mi opcja podmiany plików. Mam swoją stronę powiedzmy ten pseudo cms, i on ma jakąś tam budowę, wczytany szablon powiedzmy xxx. I teraz nowy klient i tylko zmieniam xxx na yyy i wrzucam paczkę yyy a xxx wywalam. Mniej więcej o to chodzi. Bo jak oddaje klientowi stronę to w PA ma tylko dodawanie stron i edytowanie zawartości poszczególnych stron oraz system newsów z komentarzami i nie chę za każdym razem w echo zmieniać wszystkiego tylko zbuduje sam szablon od nowa dam wczytywanie tego yyy i gotowe smile.gif Czy tak się da?
Crozin
Po prostu oddziel kod odpowiedzialny za logikę od kodu odpowiedzialnego za prezentację. Szukaj za separate php from html, php separate logic from template itp.
cypeczek
Nie znalazłem dokładnie rozwiązania mojego problemu. Tylko drobna wskazówka. Mam plik php z kodem jakiś strony, wytnę z niego cały html i wsadzę do pliku szablonu i jak to zintegrować o to mi chodzi. Jzeby na wszystkich podstronach stosował mój szablon a tylko treść była zależna od funkcji strony. Coś w ten deseń na każdej stylowanej podstronie:
  1. include_template('jakiś-teplatekt.php');

tylko jak taką fukcję stworzyć w pliku stylu żeby wczytywał te dane odpowiednio i tam gdzie trzeba.

I jeszcze jedno pytanie, jak zrobię plik językowy w php i tam dam listę zmiennych z jakimiś wartościami:

1. $1 = 'Dalej';
  2. $2 = 'Ok';
  3. $3 = 'kliknij';
  4. $4 = 'Wejdź';

i tak dalej i zainkluduje go w stylu i zamiast tekstu będę używał tych zmiennych to będzie w tym coś niepoprawnego? Bo czasem klienci wybieraja inną wersję językową i łatwiej mi przetłumaczyć jeden plik niz szukać każdego wyrazu z osobna.

Przepraszam za takie banalne dla was pytanie, ale zaczynam z php dopiero smile.gif

Przepraszam, że odświeżę, ale zależy mi na tym a temat widzę spada na dół.

Bardzo proszę wybaczyć, ale jeszcze raz odświeżę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.