Potrzebuję zrobić coś takiego:
Mam stronę np. www.abcde.pl .
Na stronie znajduje się formularz (imię, nazwisko, mail).
Łukasz chce wrzucić link do mojej strony na swoim blogu, a ja chcę wiedzieć, kto z osób, które wypełniły formularz przyszedł z odsyłacza na blogu Łukasza.
To jest najprostsza wersja tego, co chcę zrobić.
Dodatkowo przydałoby się, aby strona zapamiętywała, kto wszedł na stronę z odsyłacza na blogu Łukasza i gdy osoba nie wypełni formularza za pierwszym razem tylko po tygodniu wejdzie bezpośrednio na moją stronę i go wypełni, to i tak będę wiedział, że przyszła od Łukasza.
Naukę php mam dopiero w planach, a powyższą funkcjonalność potrzebuję na przedwczoraj. Z tego co wyczytałem w necie wywnioskowałem, że da się to zrobić przy użyciu cookies, ale kompletnie nie łapie jak to działa. Będę wdzięczny za szczegółowy opis ew. odesłanie do konkretnych materiałów, z których dowiem się, jak to zrobić. Nie podawajcie mi porad typu google.pl. drugi dzień już czytam poradniki i kursy o php. Wiem już jak napisać skrypt tworzący cookie, ale nie łapię jak to zrobić, żeby zapisać w ciasteczku informację, z jakiej strony przyszedł użytkownik. Gdybym to wiedział, kolejnym pytaniem byłoby: jak to zrobić, żeby informacja o pochodzeniu użytkownika została wysłana w formularzu podczas zapisu.
Pozdrawiam
Irek