Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zapisywanie informacji do cookie, odczytywanie ich i wysyłanie formularzem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Irek Julkowski
Potrzebuję zrobić coś takiego:

Mam stronę np. www.abcde.pl .
Na stronie znajduje się formularz (imię, nazwisko, mail).

Łukasz chce wrzucić link do mojej strony na swoim blogu, a ja chcę wiedzieć, kto z osób, które wypełniły formularz przyszedł z odsyłacza na blogu Łukasza.
To jest najprostsza wersja tego, co chcę zrobić.

Dodatkowo przydałoby się, aby strona zapamiętywała, kto wszedł na stronę z odsyłacza na blogu Łukasza i gdy osoba nie wypełni formularza za pierwszym razem tylko po tygodniu wejdzie bezpośrednio na moją stronę i go wypełni, to i tak będę wiedział, że przyszła od Łukasza.

Naukę php mam dopiero w planach, a powyższą funkcjonalność potrzebuję na przedwczoraj. Z tego co wyczytałem w necie wywnioskowałem, że da się to zrobić przy użyciu cookies, ale kompletnie nie łapie jak to działa. Będę wdzięczny za szczegółowy opis ew. odesłanie do konkretnych materiałów, z których dowiem się, jak to zrobić. Nie podawajcie mi porad typu google.pl. drugi dzień już czytam poradniki i kursy o php. Wiem już jak napisać skrypt tworzący cookie, ale nie łapię jak to zrobić, żeby zapisać w ciasteczku informację, z jakiej strony przyszedł użytkownik. Gdybym to wiedział, kolejnym pytaniem byłoby: jak to zrobić, żeby informacja o pochodzeniu użytkownika została wysłana w formularzu podczas zapisu.

Pozdrawiam
Irek
amii
Cytat
Łukasz chce wrzucić link do mojej strony na swoim blogu, a ja chcę wiedzieć, kto z osób, które wypełniły formularz przyszedł z odsyłacza na blogu Łukasza.

Zainteresuj się $_SERVER['HTTP_REFERER']

Irek Julkowski
Biorę się za zgłębianie tematu - dzięki amii.

Czekam na kolejne wskazówki.
Fantazyn
  1. $referer = $_SERVER['HTTP_REFERER']; //pobierasz adres skad przyszedl
  2.  
  3. setcookie ("referer", $referer,time()+60*60); //zapisujesz cookie na jak dlugo ma byc wazny
  4.  
  5. $referer = $_COOKIE['referer']; //odczytujesz dane z cookie
  6.  
  7. //jak jakis formularz
  8. //mozesz zrobic ukryte pole ktore przetrzymuje ta informacje
  9. <input type="hidden" value="<?php echo $referer; ?>" name="referer" />
  10. //ale osobiscie w ogóle nie dawałbym tego do formularza bo po co sztucznie wypełniać tym formularz skoro i tak masz tą danę i możesz ją pobrać dopiero przy zapisie...

Spróbuj coś napisać samemu i napisz z czym masz problem, jaki ewentualnie błąd dostajesz, lub czego jezscze potrzebujesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.