Mam stronkę napisaną w kodowaniu UTF-8. Na tej stronie mam też skrypt który wyświetla komunikaty w ISO-8859-2 przez co wywala mi "krzaki" zamiast polskich znaków. Nie chcę zmieniać kodowania całej strony na ISO bo za dużo z tym roboty i będzie to nie wygodne przy jakiejkolwiek aktualizacji. W jaki sposób mogę zmienić kodowanie na UTF w tym skrypcie ? Dodam że komunikat pobierany jest z innego serwera. Co dodać do poniższego kodu aby polskie znaki były wyświetlane poprawnie czyli w UTF-8 ?
<? /* komunikacja z serwerem rejestracji domen */ function curl_send_query($addr) { $curl = curl_init ( $addr ); curl_setopt ( $curl, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1); curl_setopt ( $curl, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER, 0); if (!$res = curl_exec ( $curl ) ) return curl_error($curl); curl_close ( $curl ); return $res; } class domain { var $addres_check = "https://hrd.pl/registry/domain_check.php?p=81e6da773f739e5436947d32492def45&domain="; /* przeglądarka domen */ function check($domain) { return curl_send_query("{$this->addres_check}$domain"); } /* whois z serwera csp (wymagany jest dostęp do komendy passthru)*/ function whois($domain) { $command = "whois $domain"; if($error == false) { return $shell; } else { return 0; } } } $domain = new domain(); ?>
<form method="post" action=""> <fieldset><p><span class="tpink">>></span><span class="boxesheader">Dostępność domeny</span><span id="box1cfdr"><a href="#">Lista domen</a></span></p><input type="text" id="box1ctxt" name="check_domain" maxlength="38" /></fieldset> <fieldset id="fscd"><span class="txt10">Wpisz domenę bez http:// i www.</span><input type="submit" id="checkdomainsmt" name="submit" value=""/></fieldset> <br><fieldset id="checkdomaintxt"><span class="pink"><span class="txt10"> <? /* odpowiedź z whois */ ?> <?=$domain->whois($_POST["whois_domain"])?><?}?> <? /* odpowiedź z whois w kodowaniu ISO-8859-2 */ ?> <?=IsoToUtf8($domain->whois($_POST["whois_domain"]))?><?}?> <? /* odpowiedź z przeglądarki */ ?> <?=$domain->check($_POST["check_domain"])?><?}?> </span></span></fieldset> </form>