Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX]Jaka Bibliteka Ajax?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rid
Jaka biblioteka Ajax jest najbezpieczniejsza.Czytałem na forum ,że użycie Ajaxa, powoduje iż Baza Danych staje się w znacznym stopniu podatna na ataki.
nospor
Cytat
Czytałem na forum ,że użycie Ajaxa, powoduje iż Baza Danych staje się w znacznym stopniu podatna na ataki.
Albo źle czytałeś albo ktoś pieprzył głupoty.

Jaki lib? Ja ci polecam jQuery. Ktoś inny pewnie ci poleci jakiegoś prototype czy cos innego. Musisz po prostu wybrać to co ci bedzie najlepiej pasować, ale pamietaj tylko o jednym: jQuery i tak jest thebest winksmiley.jpg
Kamil Pietrzak
Polaczenie przez ajax, to zwykle polaczenie.
Nawet jak na stronie nie masz ajaxa, to zawsze moze ktos wejsc przez opere, abo chrome i dopisac Ci w kodzie strony skrypt z ajaxem, albo w jakis inny sposob wyslac Ci $_POST do serwera.

biblioteki...
rozne istnieja
prototype jest bardzo dobra
mintajax tez sie wydaje ciekawy

roznice pomiedzy dobrymi bibliotekami sa niewielkie
ale jQuery to nie tylko ajax, to cala masa innych skryptow, ktore Ci sie przydadza na stronie
inne biblioteki Ci tego nie zaoferuja i w razie gdybys mial problem, to rozwiazanie do jQuery szybko wyszukasz, a do innych bibliotek niekoniecznie
potreb
Wiem jedno, że dżejkłery (jquery) jest najbardziej popularne i najlepsze smile.gif Kiedyś używałem mootools ale chyba już przepadł.
Rid
Bawiłem się trochę w js ale co do tej biblioteki jquery to deklaracje tą używamy w swoim projekcie np.logowanie.php
  1. <script type="text/javascript" src="jquery.js"></script>
, czy tworzymy inny dokument i tam tworzymy funkcje?questionmark.gif
nospor
Nie za bardzo rozumiem o co teraz pytasz... Kod co pokazujesz to dołącza do Twojej strony bibliotekę jQuery. No i super. Masz już ją dołączoną. Teraz jej używaj.
Jak jej używać masz napisane na stronie jQuery
http://docs.jquery.com/Main_Page
#luq
Na początek polecałbym jQuery, bo proste i najbardziej popularne.
Ale nie uważam, że jQuery jest najlepsze w requestach ajax-owych. No przecież to jakieś cuda z kosmosu nie są. W każdym frameworku jest to samo jeśli chodzi o technologie ajax.

Cytat(nospor @ 31.12.2010, 10:48:07 ) *
pamietaj tylko o jednym: jQuery i tak jest thebest winksmiley.jpg

To zależy do czego. W bardziej zaawansowanych projektach jQ wymięka. Brakuje trochę rzeczy. Próbował ktoś tworzyć kilkaset nowych węzłów i dodawać je do jakiegoś istniejącego? W jQ w sumie nowy węzeł stworzyć hackiem o którym nie ma mowy w dokumentacji (jeśli się nie mylę), poza tym brak wsparcia dla czysto JS-owego createDocumentFragment() i wykorzystując jQ bez odniesienia się do czystego JS-a nie da się IMHO tego napisać tak, żeby nie muliło przy każdorazowym dodaniu noda...
Brakuje np. głupiego rand(). Taki mootools umożliwia np. świetną obiektówkę, możliwość łatwego dziedziczenia etc. w jQ tego nie ma.

Ogólnie to zależy co się piszę i jak dla mnie jQuery nie jest the best.
Kamil Pietrzak
Zawsze mozna pisac wlasny framework.
Rid
Dziękuje za odpowiedzi.Funkcjonowanie strony ,opartej na języku JS nie ma sensu ,gdyż cały trud włożony w programowaniu w tym języku,zostanie zniweczony poprzez jedno kliknięciu myszy,a mianowicie wyłącz obsługę js w opcjach przeglądarki.
Mephistofeles
A znasz normalnego użytkownika, który potrafi wyłączyć JS? Większość z tych, których znam nawet nie wchodzi do opcji.
Rid
Szukałem po googlach i znalazłem:Alternatywa dla Ajaxa:ActionScript 3.0 .Jakoś jeszcze nikt na tym forum o tym nie wspomniał.Dlatego warto zajrzeć.
kamil4u
To flash. Jak się boisz, że ktoś wyłączy JS to o flashu w ogóle nie powinno być mowy. Co do tematu to proponuje po porostu napisać własną obsługę AJAX-a. Skoro dopiero go poznajesz, to nie będą Ci potrzebne zaawansowane funkcje. A wystarczy znać tylko podstawy JS, żeby napisać prostą obsługę AJAX-a. Polecam: http://www.xul.fr/en-xml-ajax.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.