No a dalej przejdę już do problemu jaki mam. Otóż ... postanowiłem stworzyć sobie stronę internetową. Wykorzystanie głównie XHTML i CSS oraz PHP. Początkowo miałobyć tylko w tym pierwszym języku, jednak pewnej rzeczy nie dało się w niej zrobić, więc doszedł również język PHP. Mianowicie problem polegał na tym, iż menu mojej strony będzie się zmieniało co jakiś czas (zmiana linków i napisów). No i trzeba było to zrobić w PHP, aby header (w którym jest menu) oraz footer były w formie jednego pliku. Natomiast wszystkie podstrony były w top'ie. Udało mi się to zrobić jednak jest jeszcze jeden problem i nie wiem jak temu zaradzić. Postaram się to przedstawić na obrazku ...

jak widząc top składa się dwóch kolumn. wcześniej tworząc stronę w języku XHTML i CSS stworzony był jeden div, a wewnątrz tego diva jeszcze dwa pod każdą z kolumn (lewa i prawa). Chciałbym aby na każdej podstronie były dwie takie kolumny, gdzie prawa na każdej wyglądałaby tak samo. Natomiast jak coś w niej zmienię, to aby zmiana ta była na wszystkich podstronach. czyli dobrze by było, aby podobnie jak header czy footer była ta kolumna zapisana w formie jednego pliku. Próbowałem wrzucać ta prawą kolumnę do footera lub headera jednak za każdym razem wyświetla mi te dwie kolumny pod spodem. Umieściłem je w osobnych divach, a oba te divy w jeden główny. No i w takiej formie umieszczałem prawą kolumnę w footerze czy headerze.
Próbowałem nadawać pozycję relative topowi głównemu natomiast absolute poszczególnym kolumna, i nic. Cały czas sa jedna po druga. Próbowałem opcji float nadając obu kolumną opcji left, natomiast overflow hidden nadawalem na top glowny, i tez nic. Tak więc, czy mógłby mi ktoś pomóc jak to zrobić, aby było to dobrze? A może znowu przy wykorzystaniu PHP da to w prosty i łatwy sposób zrobić? Tylko prosiłbym - jeśli to możliwe - o proste kody. Gdyż jestem początkującym

EDIT:
Aha, i jeszcze jedno pytanie. Jak miałem wcześniej w XHTMLu zrobiony projekt, to wszystko wyświetlało mi się poprawnie. Natomiast jak podzieliłem to na header i footer w PHP i odpaliłem stronę, to przed headerem zrobił mi się taki pasek biały wysokości jakiś 15px. No a w kodzie nic nie było zmieniane. Więc może ktoś wie również, jak to przywrócić do pierwotnej wersji?
Z góry dziękuję za okazaną pomoc

Pozdrawiam,
aliatic