Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [error] SQL Error : 1 Can't create/write to file
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
onlyX
Zainstalowałem forum phpBB 2.0.8a pl i wgrywałem po trochu bazę z 2.0.4.
Wtedy w zezwoleniach for wystąpił taki błąd:
Cytat
Couldn't obtain forum list

DEBUG MODE

SQL Error : 1 Can't create/write to file '/root/tmp/#sql_3c46_0.MYI' (Errcode: 2)

SELECT f.* FROM phpbb_forums f, phpbb_categories c WHERE c.cat_id = f.cat_id ORDER BY c.cat_order ASC, f.forum_order ASC

Line : 169
File : /www/users/viking/forum/admin/admin_forumauth.php

a w postach z ankietami taki błąd:
Cytat
Could not obtain vote data for this topic

DEBUG MODE

SQL Error : 1 Can't create/write to file '/root/tmp/#sql_3c46_0.MYI' (Errcode: 2)

SELECT vd.vote_id, vd.vote_text, vd.vote_start, vd.vote_length, vr.vote_option_id, vr.vote_option_text, vr.vote_result FROM phpbb_vote_desc vd, phpbb_vote_results vr WHERE vd.topic_id = 77 AND vr.vote_id = vd.vote_id ORDER BY vr.vote_option_id ASC

Line : 682
File : /www/users/viking/forum/viewtopic.php

Jest jeszcze kilka podobnych błędów. Dodam że przed aktualizacją z 2.0.4 błędy też były, więc problem tkwi w bazie danych. Próbowałem reperowania wszystkich tabel, ale nic to nie dalo.
BzikOS
No ale przecież wyraźnie pisze, że nie możesz zapisac do katalogu /root/tmp...
W ogóle dlaczego katalog tymczasowy znajduje się w katalogu root'a? :?
Bakus
bo znając życie korzysta z konta roota by to robić... i żeby było zabawniej robi to w iksach winksmiley.jpg

P.S. @BzikOS: jest napisane a nie pisze... winksmiley.jpg
kszychu
Cytat
P.S. @BzikOS: jest napisane a nie pisze... winksmiley.jpg

@Bakus: Słownik języka polskiego dopuszcza taką formę jako potoczną ;-)
netzah
Cytat
Słownik języka polskiegodopuszcza taką formę jako potoczną ;-)

Chodzi o "pot. Pióro, ołówek, długopis itp. pisze «pióro, ołówek, długopis itp. nadaje się do pisania, dobrze spełnia swoje zadanie»"? Bo to inne znaczenie... Nie chodzi o to, ze sie czepiam, ale sam lubie mowic, ze "gdzies cos pisze" i juz myslalem, ze mam argument nie do obalenia smile.gif
onlyX
Cytat
bo znając życie korzysta z konta roota by to robić...

Nie korzystam z konta roota.
Błędy te pojawiają się dopiero po wprowadzeniu pewnej ilości danych, po zainstalowaniu samego forum było wszystko ok, kiedy wrzuciłem dane ze starego forum, znowu pojawiły sie błędy.
Bakus
To znając życie baza jest uruchamiana z uprawnieniami wyżej wspomnianego...

P.S. A co do pisowni... to miał być mój standard... czepienie się nie istotnego zazwyczaj szczegółu... winksmiley.jpg

[hehehehehehe to mój tysięczny post winksmiley.jpg ]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.