Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwne przekazywanie zmiennych ??
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adamos
Witam
Mam nastepujacy problem.
mianowicie w php 4 przyzwyczailem sie do przekazywanie zmiennych pomiedzu stronkami w standardowy sposob :
np.
strona.php?action=1
i na stronie docelowej calkowicie widzialem zmienna action:
print $action;
Gdy zainstalowalem sobie php 5 okazalo sie ze na stronach docelowych zmienne przyklejane do URLa nie sa widoczne tak jak bylo wczesniej a jedynie w taki sposob:
print $_GET[action];

Nie wiem czy ja mialem zle przyzywczajenie czy co - bo teraz jest problem ze wielu stronach musze troche pozmieniac
Czy moze jest jakas opcja w php.ini pozwalajaca na prznoszenie zmiennych w pierwszys sposob questionmark.gif
Pozdawiam i dzieki za rade
phantom
Cytat
czy ja mialem zle przyzywczajenie

To prawda - złe i niebezpieczne przyzwyczajenie.

Cytat
Czy moze jest jakas opcja w php.ini pozwalajaca na prznoszenie zmiennych w pierwszys sposob questionmark.gif

Jest:
register_globals = On

Ale nie radziłbym tak tego ustawiać.
Pisanie skryptów w taki sposób już dawno wyszło z 'mody'.
Lepiej pozmieniać wszystkie skrypty.

Aha...
Cytat
$_GET[action];

Radziłbym wpisywać:
$_GET['action'];
albo
$_GET["action"];
scanner
Przeniesione: PHP5 => php Poczatkujacy.
treewood
"Lepiej pozmieniać wszystkie skrypt"

To zalezy co rozumiesz przez zmiane bo ja w starych skryptach zrobilem only extract( $_GET ); na poczatku pliku ...
nie jest to idealne wyjscie ale jedyne z tego co wiem jesli skrypt trafia na restrykcyjniejszy serwer a w samym skrypcie nie chce sie zbyt grzebac.
kalinowski
ja tez bym skrypty pozmienial bo bardzo mocno spada bezpieczenstwo przesylania danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.