Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Includowanie skryptu wyświetlającego zawartość katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Zielony
witam !
Serwer na którym owa rzecz się dzieje nie pozwala na wyświetlanie zawartości katalogu, gdy w katalogu podanym w linku nie znajduje się skrypt index.php czy podobny (tak apache skompilowany i już...). Jest jednak rozwiązanie, bo można zastosować pewien skrypt, umieścić go jako index.php i będzie pięknie. Odnośnie tego skryptu.

Pierwsza sprawa.
Gdy wyświetla zawartość katalogu to rysuje takie ładne foldery, czy inne przy typie pliku. Nie robi to poprzez śćiąganie jakiegoś obrazka z *jpg, *gif czy coś, ale sam go rysuje (apache jest skonfigurowane z ljpeg). Po zaincludowaniu jednak tego skryptu na jakiejś stronie obrazki wogóle nie są rysowane, a w ich miejsce wstawione są takie... hmm.. dziury ;-) widać, że coś miało być, ale tego czegoś nie ma ;-] Jak to ominąć ?

Druga sprawa
To samo z tym includowaniem (bo musze to zrobić...). Jeżeli zaincluduje ten skrypt w jakimś katalogu , w którym znajduje się jeszcze jeden katalog, a dopiero w nim skrypt wyświetlający zawartość (buheee.. zamieszałem laugh.gif) , czyli coś takiego:

fotki
-> index.php (wyświetlający zawartość)
-> (jakieś pliki ze zdjęciami)
index.php (normalna już strona z zaincludowanym fotki/index.php)

(index.php w katalogu nijako głównym ma w sobie zaincludowany plik 'fotki/index.php').
Chciałbym teraz zeby wyświetlała się zawartość katalogu fotki, a nie www, co się nie dzieje, bo temu skryptowi wydaje się że jest katalog wyżej (tam gdzie go zaincludowałem).
a robię to tak:
<?php
@ include ('fotki/index.php');
?>

Nie jestem taki świetny w php i wiem że zamieszałem tongue.gif i pewnie nie posługiwałem się poprawnie pojęciami .. i wogółe... eh :] pomóżcie.
Zielony
Dla czytelności podaje skrypt (ten wyświetlający zawartość katalogu) w innym poście. Wątpie żeby ktoś w niego patrzył, ale może się kiedyś komuś przydać. Tak żeby szukać nie musiał...

http://www.venom.linux-hell.net/fotos/index.txt
peterj
Pierwsza sprawa:
zmień to w skrypcie:
$useExternalImages = true;
na :
$useExternalImages = false;

$useAutoThumbnails = true;
na:
$useAutoThumbnails = false;
Druga sprawa:
[php:1:1d03149742]
<?php
@ include ('../fotki/index.php');
?>[/php:1:1d03149742][/b]
Zielony
z małpą nie działało, po usunięciu w celu zobaczenia błędów:
Cytat
Warning: main(../fotos/index.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/venom/www/strona/o_mnie.php on line 52

Warning: main(): Failed opening '../fotos/index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/venom/www/strona/o_mnie.php on line 52
peterj
z tego błędy wynika że nie ma takiego pliku :?
u mnie dziala tak:
[php:1:9643c80b38]<?php
@ include ('../fotki/index.php');
?>
[/php:1:9643c80b38]
Weź jeszcze raz napisz dokładnie co jest gdzie.
Zielony
Rzeczywiście ;] Niezrozumieliśmy się dlatego, że wszystko się zeszło w jedną linię w moim pierwszym poście. Sprawa wygląda tak:

Kod

->   index.php (z <? include ...)

->   FOTKI

-> (zdjęcia)

-> index.php (wyświetlający zawartość)

a niedziałało dlatego że nie szukał katalogu fotki w www ale katalog wyżej ;-)
peterj
Czyli juz dziala wszystko :?:
Zielony
nie ,;-) powiedziałem że nie działa to co mi pierwsze podałeś, bo.... ;-)
peterj
Cytat
a niedziałało dlatego że nie szukał katalogu fotki w www ale katalog wyżej ;-)

Myslalem, ze juz sobie poradziles smile.gif
Na początku źle Cię zrozumialem.
Czyli ty chcesz zincludować plik WWW/FOTKI/index.php
z pliku WWW/index.php , a problem polega na tym że zamiast szukać w WWW/FOTKI to szuka w WWW ?
Dziwna sprawa. Może spróbuj tak:
[php:1:dd1d297c25]<?php
include ('../www/fotki/index.php');
?> [/php:1:dd1d297c25]
matid
Ludzie, po co wy to utrudniacie?
Wystarczy tak:
[php:1:c52e6885a9]
<?php
include('fotki/index.php');
?>
[/php:1:c52e6885a9]
A to, że skrypt wyświetla zawartość folderu www to jest normalne bo w rzeczywistości to właśnie w tym folderze uruchamia się plik fotki/index.php
Podaj zawartość pliku fotki/index.php to będziemy w stanie coś pomóc.

Cytat
[php:1:c52e6885a9]
<?php
include ('../www/fotki/index.php');
?>
[/php:1:c52e6885a9]

Bardzo ciekawa rada (ironia jakby ktoś nie zrozumiał). Przecież to odwołanie prowadzi do tego samego pliku! Najpierw z www wychodzisz poprzez '..' a potem z nowu do niego wchodzisz. Ja tutaj nie widzę logiki.
peterj
Zielony już tak robil i nie zadzialalo :?
Zielony
no nie działało bo to jest to samo ;]

co do pierwszego (te obrazki) to zmieniłem i .. nie działa sad.gif

a co do kodu pliku index.php w katalogu z fotkami to jest w moim 2 poscie (od góry)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.