Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sprawdzanie, czy pola formularza są wypełnione
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hyhyhy
Witam, mam taki problem, moze jestem już trochę przepracowany, ale nie umiem na to wpaść: jak to zakodować, żeby skrypt zbierał info, które pola nie są wypełnione i zależnie od tego wyświetlał komunikaty? Na razie wypociłem coś takiego:

1. public function sprawdzCzyWypelniono(){
  2. global $komunikat;
  3. if (empty($_POST["nazwagry"])) {$wypelniono[0] = "nazwagry"; $komunikat .= 'Nie podano nazwy gry!<br />';}
  4. if (empty($_POST["nazwaogloszenia"])) {$wypelniono[1] = "nazwaogloszenia"; $komunikat .= 'Nie podano nazwy (tytułu) ogłoszenia! <br />';}
  5. if (empty($_POST["tresc"])) {$wypelniono[2] = "tresc";$komunikat .= 'Nie podano treści ogłoszenia!<br />'; }
  6. if (empty($_POST["kontakt"])) {$wypelniono[3] = "kontakt";$komunikat .= 'Nie podano danych kontaktowych!'; }
  7.  
  8. for ($i=0;$i<3;$i++)
  9. {
  10. if (!empty($wypelniono[$i]))
  11. {
  12. break; return false;
  13. }else{
  14. return true;
  15. }
  16. }
  17.  
  18. }
  19. //$komunikat odnosi się do funkcji wyswietlającej formularz, tylko ze umieszcza okienko u gory z alertami co jest nei tak

I dalej mam:
  1. if ($dodaj->czyKliknieto())
  2. {
  3. //KLIKNIETO -> procesy zwiazane z odbiorem danych i zapisaniem ich do bazy
  4. if ($dodaj->sprawdzCzyWypelniono())
  5. {
  6. //Wypelniono
  7. $dodaj->wczytajZmienne();
  8. //$dodaj->zapiszDoBazy();
  9. // $dodaj->przypiszUserowi();
  10.  
  11. }else{
  12. //Nie wypelniono
  13. $dodaj->wyswietlFormularz($komentarz);
  14. }
  15.  
  16. }else{
  17. //Nikt nic nie klikał - wyświetlamy fomularz
  18. $dodaj->wyswietlFormularz('');
  19.  
  20. }

PS proszę się nie śmiać z mojego "obiektowego" kodu - dopiero zaczynam z OOP smile.gif

//EDIT: Generalnie, będę wdzięczy, jeżeli ktoś podrzuci mi po prostu sam pomysł na algorytm jak to ma działać - dalej powinienem sobie poradzić
BlackWorth
na zasadzie
  1. if(!is_null)
  2. {
  3. cos do wykonania jak nie sa puste;
  4. }
  5. else {
  6. cos do wykonania jak sa puste;
  7. }
  8.  

EDIT
Sory źle przeczytalem. To aż się prosi o JS/AJAX :
if(element.innerHTML=null){...}
hyhyhy
Dzięki, a jeśli chodzi o AJAX, to jestem zielony, więc pokombinuje w php smile.gif
BlackWorth
w sumie jak nie patrzeć i się uprzeć to na modelu DOM to zrobisz
EDIT
Algorytm:
pobierz zmienna z pola formularza przez POST, sprawdz czy !=null i zrób instrukcję warunkową albo switcha do tego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.