Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Warunek porównujący z rekordem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
artekp999
Mam skrypt poczty wszystko działa prawidłowo oprócz jednej rzeczy. Pobieram nick aktualnie zalogowanego i porównuje go z odbiorcą z bazy. I tutaj zaczyna się mój problem.

przykład
Nick zalogowanego Nick odbiorcy
artekp999 artekp999 wyswietla sie prawidłowo wiadomość
artekp999 Artekp999 wyświetla się Ta wiadomość nie została wysłana do Ciebie
Artekp999 artekp999 wyświetla się Ta wiadomość nie została wysłana do Ciebie

Nick odbiorcy podaje ten co wysyła do niego wiadomość.
Jak zrobić aby to prawidłowo działało. Myślałem nad zamienianiem wielkich liter na małe , albo tylko pierwszej litery przy rejestracji użytkownika i przy wysyłaniu wiadomości czy to dobry sposób?questionmark.gif Może macie jakiś inny

poniżej część kodu

1. <?php
  2. include("polacz.php");
  3. $query = mysql_query("select * from poczta where id='".(int)$_GET['id']."'");
  4. $rekord = mysql_fetch_array($query);
  5. $login = $user[nick];
  6. $odbiorca = $rekord[4];
  7. if($login == $odbiorca)
  8. {
  9. echo '<h1>'.$rekord[1].'</h1>Autor: '.$rekord[2].'<br/>Data: '.$rekord[5].'<p>'.$rekord[6].'</p>';
  10. }
  11. else
  12. {
  13. echo 'Ta wiadomość nie została wysłana do Ciebie<br>';
  14. }
  15. ?>
olechafm
to zależy od tego jakie masz założenie przy rejestracji użytkownika - czy rozróżniasz małe i duże litery, jeśli nie to sprowadzaj je do małych liter np. używając funkcji strtolower() np. w tym miejscu
  1. if(strtolower($login) == strtolower($odbiorca))
i po sprawie

czy świadomym założeniem tego skryptu jest sprawdzenie czy Autor wiadomości wysłał ją do samego siebie? jeśli autor jest ten sam co odbiorca to wszystko jest OK? bo to teraz sprawdzasz z tego co mi się wydaje...
artekp999
jest to zabezpieczenie przed tym aby nie można było czytać wiadomości innych użytkowników
olechafm
aha, no to powinno pomóc strtolower() oczywiście jeśli nie rozróżniasz wielkich liter w loginach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.