Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Różne czcionki w różnych divach
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
daugoo8
Witam, mam proste pytanie dotyczące selektorów tekstu (np. nagłówek) oraz zwykłego tekstu, nieobjętego żadnym selektorem. Pracuję w Dreamweaverze jeśli to istotne. Podaję przykład- chcę w jednym divie dać czcionkę arial (nagłówki koloru białego 12 px, tekst zwykły szarego 10 px) a w innym divie np po prostu będzie sam tekst jeszcze innego rozmiaru, ale "wytłuszczony".
Moje pytanie brzmi- czy mam jakoś w obrębie każdego diva nadać tej czcionke odpowiednie wartosci czy są jakies inne bardziej profesjonalne i niezawodne metody? Chodzi mi to o zachowanie jakis standardowych działań webmastera, a nie amatora.

Z góry dziękuję za pomoc
kicaj
Dla kazdego div'a mozna nadac konkretny styl.
Ale najlepszym rozwiazaniem jest umieszczenie styli domyslnych w "rodzicach". Tak by div bez dodania bezposrednio styli wygladal dobrze, a w innych elementach, podawac wartosci, tylko ktore zmienia efekt.
daugoo8
Chodzi o selektor uniwersalny "*"? Żeby np nadać w nim generalnie wygląd czcionki a potem w zależności od potrzeby zrobić np <h1 class "jakistam"></h1>
i .jakistam opisac w pliku css? Dobrze rozumiem?
Daiquiri
Możesz albo działać tak:
  1. mójDiv1 {
  2. font-size: 12px; color: #cccccc;
  3. }
  4.  
  5. mójDiv1 h1 {
  6. font-size: 1em; color: #ffffff;
  7. }
i analogicznie w drugim. Ewentualnie:
  1. mójDiv1, mójDiv2 {
  2. font-size: 12px; color: #cccccc;
  3. }
  4.  
  5. mójDiv1 h1, mójDiv2 h1 {
  6. font-size: 1em; color: #ffffff;
  7. }
  8.  
  9. mójDiv2 {
  10. font-weight: bold;
  11. }
Czyli nadpisywać tylko te wartości, które mają ulec zmianie (czyli coś na kształt tego o czym pisał kicaj). To czy skorzystasz z ogólnego ostylowania, czy odniesiesz się do poszczególnych DIVów - zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i charakteru projektu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.