dzieki sadistic_son
bardzo mi pomogłes
jednak nie chce działac cos nie tak z kartawys.php
zamiast id mam nrpacjenta w bazie danych
plik kartawys.php wyglada tak:
if(isset($_POST['wyslij'])) { //sprawdza czy w ogole kliknieto w przycisk wysylania2.
if(isset($_POST['pacjent']) ;{ //sprawdza czy wybrano coś z selecta i czy nie jest to wybor domyslny $select=intval($_POST['pacjent']); //intval tworzy liczbę z tego co było w $_POST['pacjent']. To zabezpieczenie jakby ktoś chciał wysłać coś innego. A to ma być liczba bo tym polem przekazywane jest id - czyli liczba.4. or
die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); or
die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
$result=mysql_query("SELECT imiepacjenta, nazwiskopacjenta FROM pacjent WHERE nrpacjenta=$select LIMIIT 1"); if($num>0
){ echo'Wybrany pacjent to '; echo "$p[imiepacjenta] $p[nazwiskopacjenta]"; }
}else{ echo 'nie ma takiego pacjenta';} }else{echo 'prosze wybrac pacjenta z pola select';}}
formularz
$query = "select nrpacjenta, imiepacjenta, nazwiskopacjenta From pacjent order by 'nrpacjenta' DESC";
if($num_results>0){
echo '<form action="kartawys.php" method="post">'; echo'<select name="pacjent" align="center">'; echo'<option value="'.$wybor['nrpacjenta'].'">'.$wybor['imiepacjenta'].' '.$wybor['nazwiskopacjenta'].'</option>'; }
echo '<input type="submit" name="wyslij" value="wyslij">'; else{
jakbys jeszcze mógl rzucic okiem wielkie dzieki
sadistic_son
prosze rzuć okiem co zrobiłem nie tak, bo nie działa!!!!
czy ktos mi moze pomóc

tak tez nie działa

if(isset($_POST['wyslij'])) { //sprawdza czy w ogole kliknieto w przycisk wysylania2.
if(isset($_POST['pacjent']);) { //sprawdza czy wybrano coś z selecta i czy nie jest to wybor domyslny
$select= intval($_POST['pacjent']); //intval tworzy liczbę z tego co było w $_POST['pacjent']. To zabezpieczenie jakby ktoś chciał wysłać coś innego. A to ma być liczba bo tym polem przekazywane jest id - czyli liczba.4.
or
$result=mysql_query("SELECT imiepacjenta, nazwiskopacjenta FROM pacjent WHERE nrpacjenta=".$select.""); if($num>0
){ echo "Wybrany pacjent to "; }
}else{ echo "nie ma takiego pacjenta";} }else{echo "prosze wybrac pacjenta z pola select";}}
po wielu dniach ciezkiego boju i dzieki nieocenionej pomocy sadistic_son
udało się
oto ostateczny kod pliku kartawys.php
if(isset($_POST['pacjent'])) { //sprawdza czy wybrano coś z selecta i czy nie jest to wybor domyslny
$select= intval($_POST['pacjent']); //intval tworzy liczbę z tego co było w $_POST['pacjent']. To zabezpieczenie jakby ktoś chciał wysłać coś innego. A to ma być liczba bo tym polem przekazywane jest id - czyli liczba.4.
or
$result=mysql_query("SELECT imiepacjenta, nazwiskopacjenta FROM pacjent WHERE nrpacjenta=".$select.""); if($num>0
){ echo "Wybrany pacjent to "; }
}else{ echo "nie ma takiego pacjenta";} }else{echo "prosze wybrac pacjenta z pola select";}}
formularz
or
$query = "select nrpacjenta, imiepacjenta, nazwiskopacjenta From pacjent order by 'nrpacjenta' DESC";
if($num_results>0){
echo '<form action="kartawys.php" method="post">'; echo'<select name="pacjent" align="center">'; echo'<option value="'.$wybor['nrpacjenta'].'">'.$wybor['imiepacjenta'].' '.$wybor['nazwiskopacjenta'].'</option>'; }
echo '<input type="submit" name="wyslij" value="wybierz">'; else{
jakby się komuś przydało
temat do zamknięcia pozdro