Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: div tłem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Smoker
Na początek troszkę objasnie problem smile.gif Poniżej obrazek i wyjaśnienie co chcę osiągnąć:

Legenda:
zółty - div, tło jako repeat-x ze stałą wysokością (jest ok)
niebieski - div, miejsce na treść strony, tło jeden kolor, width: 1000px (jest ok)
zielony - div, tło jako repeat-x ze stałą wysokością, na samym dole strony (jest ok)
fioletowy - div, tło jako obrazek, 590x373px
czerwona obwodka - to co powinna widziec osoba z rozdzielczoscia ekranu 1024x724

tło górne i dolne nie mają prawa źle działać ponieważ nie mają ustalonej szerokości, powielają się ca całej szerokości ekranu. Obrazek fioletowy ktory ustawilem jako tlo nie moze sie powielac, ma stałą wysokość. problem się pojawia gdy na stronę chcę wejść ktoryś z użytkowników z monitorem mniejszym niż mój. Wszytsko wyświetla się poprawnie oprócz tego fioletowego tła, twory sie pasek przewijania na dole zeby mozna bylo zobaczyc caly obrazek. Chciałbym aby to tło było dla mnie widoczne całe a dla mniejszych ekranów tylko część, chyba ze sobie rozdzielczosc zmienia, i oczywiscie bez scrolla na dole.
Wielokrotnie widzialem ze da sie to zrobic jednak nigdy nie propowalem, niedawno dopiero przezucilem sie z tabelek na divy jako glowny szkielet strony i jeszcze nie wszystko lapie smile.gif

wiecie moze jak osiaglad takie tlo obrazkowe widoczne tylko tyle ile zmiesci sie na ekranie ?
zegarek84
tyle, ile mieści się w kontenerze overflow: hidden
Smoker
ale wtedy musialbym to przypisac do kontenera glownego ktory robi za czerwona obwodke na obrazku (tym w 1 poscie) i strace mozliwosc przewijania strony w dol
jak do samego obrazka podpisze overflow na hidden to nic mi to nie da bo on ma ustawiona wysokosc szerokosc stala wiec nie ma nigdzie scrolla, scroll jest do calej stresci domumentu, w calym viewporcie przegladarki

edit:
nie wiem czemu ale przypisalem overflow:hidden do diva reprezentującego zolty prostokat na obrazku i zadzialalo
wielkie dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.