Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Udostępnianie plików klientom
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
roghatt
Witam
Czy istnieje jakiś gotowy albo przybliżony system udostępniania pojedynczych plików klientom, a dokładniej:
Chcę udostępnić plik do ściągnięcia jednej osobie, chciałbym aby miała możliwość ściągnięcia go max 2 razy. Klienci nie zakładają żadnego konta ani nic. Po ściągnięciu aby link nie był aktywny, aby nikt więcej się do pliku nie dostał.
Albo dostęp do pliku na podstawie tymczasowego hasła, albo za każdym ściągnięciem link do pliku się zmieniał.
Zależy mi na tym aby nikt więcej oprócz klienta nie ściągnął pliku, a sam klient miał możliwość ściągnięcia z max. 2 razy.
by_ikar
Ciężko bez rejestracji. Zapisywanie IP do bazy, czy ustawianie cookie to żadne zabezpieczanie. Najlepiej jest tworzyć konta takim klientom i przypisywać pliki/ilość pobrań do konkretnego konta i takie coś znacznie łatwiej kontrolować. A jeżeli tylko ty możesz dodawać konta klientom, to już masz niemal absolutną kontrole nad tym ile razy klient pobiera sobie plik. W większości systemów CMS posiadasz system downloadu, po drobnej modyfikacji, każdy z nich by się raczej nadawał do tego aby ograniczyć pobieranie.
roghatt
Witam
Dzięki za odpowiedź, a istnieje sposób, że po udostępnieniu wszystkich plików, gdzieś było zapisywane który plik, o której i ile razy był ściągany?
Taka prosta informacja.
Daiquiri
A nie łatwiej byłoby ograniczyć ściąganie do podania hasła? Klient podaje swoje hasło i ma możliwość ściągnięcia pliku dwa razy (poprzez jedno hasło). Bez rejestracji i innych takich. Z tym, że Ty musiałbyś posiadać mechanizm generowania haseł i kontroli dostępu do plików smile.gif.
roghatt
Tzn... dokładniej teraz chodzi o to, że firmy, które z nami współpracują otrzymują dostęp do wszystkich naszych produktów w formie cyfrowej. Każda firma posiada swój login i hasło, po zalogowaniu pojawia się lista plików. Wybierają konkretny plik i w tym momencie będzie zapisywane że plik został pobrany (tutaj data i ew. godzina) przez danego użytkownika. Nic więcej mi na teraz nie potrzeba.
Po przemyśleniu nie potrzeba nam ograniczać ilości ściągnięć bo sam klient bezpośrednio nie będzie miał dostępu do plików a jedynie firmy pośredniczące które będą mogły ściągać wiele razy. Tylko gdzie to zapisywać w bazie czy w txt ilość ściągnięć i daty każdego ściągnięcia pliku oraz przez kogo został ściągnięty.
Nie wiem od której strony się za to zabrać, czy jakieś gotowe skrypty do tego istnieją na których mógłbym się opierać?
erix
Cytat
Po przemyśleniu nie potrzeba nam ograniczać ilości ściągnięć bo sam klient bezpośrednio nie będzie miał dostępu do plików a jedynie firmy pośredniczące które będą mogły ściągać wiele razy. Tylko gdzie to zapisywać w bazie czy w txt ilość ściągnięć i daty każdego ściągnięcia pliku oraz przez kogo został ściągnięty.

Przecież możesz parsować acces_log serwera. [;
roghatt
hmm no tak
gdybym to ja wiedział jak się za to zabrać...
Najlepiej by było dla mnie to pod PHP zrobić a nie jakieś parsowanie... coś z czym jeszcze nie miałem do czynienia a wykonanie tego pewnie zajmie mi 3x dłużej niż zwykły skrypt.
erix
Chyba że chce Ci się pisać skrypt-pośrednika, który będzie wysyłał pliki.

A parsowanie loga, to pierdoła; chwila guglania. Tak, CHWILA (gdzie t<600s).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.