Potrzebuję "interaktywną" mapkę, która po najechaniu na nią kursorem będzie się podświetlała (lub jakiś inny efekt). Nie było by problemu gdyby chodziło o całą mapkę. Mam jednak zrobić tak, żeby np. na mapie powiatów po najechaniu na dany powiat podświetlał się tylko on.
Kombinowałem i szukałem odpowiedzi. Jedyne sensowne jakie znalazłem to:
- Pociąć mapkę na mniejsze elementy i wstawić jako aktywne linki a w css zakodować, żeby podmieniały się na inne przy najechaniu.
* Wszystko było by ok gdyby nie to, że tak pocięte grafiki są czworokątami - zdarza się, że dany powiat jest w 60% linkiem do innego niż powinien

- Pociąć mapkę na mniejsze elementy, wyciąć tylko konkretne zarysy powiatów a tło usunąć. Wstawić blok z tłem całej mapki w tym bloku a powycinane powiaty powstawiać w odpowiednie miejsca pozycjonując od lewego górnego rogu bloku.
* Niby fajnie ale przecież grafika (przynajmniej u mnie) reaguje nie tylko na "zamalowaną" część ale także na tą przeźroczystą. Tak więc pomysł odpada. Druga sprawa, że te grafiki jak w powyższym przypadku też są czworokątami więc wychodzi jeszcze gorzej :/
Tutaj przykładowa mapka, która powinna tak działać:

UWAGA!!
W treści zadania mam zaznaczone że to musi być html+PHP ale proszę już o jakiekolwiek rozwiązanie.