Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript][PHP] Aktywne części obrazka reagujące na użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fuss77
Witam!

Potrzebuję "interaktywną" mapkę, która po najechaniu na nią kursorem będzie się podświetlała (lub jakiś inny efekt). Nie było by problemu gdyby chodziło o całą mapkę. Mam jednak zrobić tak, żeby np. na mapie powiatów po najechaniu na dany powiat podświetlał się tylko on.

Kombinowałem i szukałem odpowiedzi. Jedyne sensowne jakie znalazłem to:
- Pociąć mapkę na mniejsze elementy i wstawić jako aktywne linki a w css zakodować, żeby podmieniały się na inne przy najechaniu.
* Wszystko było by ok gdyby nie to, że tak pocięte grafiki są czworokątami - zdarza się, że dany powiat jest w 60% linkiem do innego niż powinien sad.gif

- Pociąć mapkę na mniejsze elementy, wyciąć tylko konkretne zarysy powiatów a tło usunąć. Wstawić blok z tłem całej mapki w tym bloku a powycinane powiaty powstawiać w odpowiednie miejsca pozycjonując od lewego górnego rogu bloku.
* Niby fajnie ale przecież grafika (przynajmniej u mnie) reaguje nie tylko na "zamalowaną" część ale także na tą przeźroczystą. Tak więc pomysł odpada. Druga sprawa, że te grafiki jak w powyższym przypadku też są czworokątami więc wychodzi jeszcze gorzej :/

Tutaj przykładowa mapka, która powinna tak działać:

UWAGA!!
W treści zadania mam zaznaczone że to musi być html+PHP ale proszę już o jakiekolwiek rozwiązanie.
zordon
http://www.kurshtml.edu.pl/html/odsylacz_o...,odsylacze.html

przeczytaj sekcję o <map> i <area> i skombinuj z rozwiązaniami, które znalazłeś
fuss77
Ogólnie fajnie ale dalej nie wiem jak zrobić, żeby poszczególne elementy tego obrazka (poszczególne powiaty) wyróżniały się po najechaniu ich myszką.

Czyżby potrzeba Ajaxa?
Jeśli tak to proszę o rozwiązanie.

Czyżby to było zadanie niewykonalne?
Rid
Zordon dał już podpowiedź.
Do <map> lub <area> dodaj id i po stronie klienta, za pomocą np. JQ manipuluj tymi obiektami.
fuss77
Dzięki za podpowiedzi. Problem częściowo rozwiązany - znalazłem gotowca (http://winstonwolf.pl/css,wojewodztwa.html). Teraz chwila na dokształcenie i powinno działać. Jeszcze raz dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.