Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Server]2 x ip publiczne w sieci
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ShadowD
Mam pytanie, mam ruter z tomato, chciał bym wyciągnąć od providera usług sieciowych 2'gie ip na moim koncie, mam 20mb w dwie strony i szkoda by to się marnowało, chcę postawić server. Sprzęt zakupiony, wiedza się gromadzi, a to jest jeden z problemów do rozwiązania.

W tomato mam tabelkę w przekierowaniach typu (opisy):
Cytat
Adres źródłowy (opcjonalnie) - Przekieruj tylko gdy z pod tego adresu, np: "1.2.3.4", "1.2.3.4 - 2.3.4.5", "1.2.3.0/24".
Porty zewn. - Przekierowywane porty widziane z WAN, np: "2345", "200,300", "200-300,400".
Port wewn. (opcjonalne) - Docelowy port wewnątrz LAN. Jeżeli pusty, to port wewnętrzny jest taki sam jak zewnętrzny. Na wpis dozwolony jest tylko jeden port, gdy przekierowywanie jest realizowane na inny numer portu jak wewnętrzny.
Adres wewn. - Adres docelowy w LAN.

Czyli wydaje mi się, że opcja switcha jest możliwa, tylko teraz jak to załatwić z technikiem, co powiedzieć, w ogóle czy mam rację z tymi założeniami?

Serwery w serwerowniach są stawiane, każdy może dostać kilka adresów ip, więc dlaczego nie ja w sieci miejskiej? Jeśli będzie potrzebne mi bardziej zaawansowane urządzenie z chęcią się w nie zaopatrzę.
Fifi209
Co to jest 20 Mbit/s ? Pobierając z Twojego serwera nie wykorzystam w pełni swojego łącza, mam 32 Mbit/s, po co komu taki serwer?
ShadowD
Grr, wszystko tylko na wstęp, zresztą całość jest pod strony, na małe wizytówki nadaje się idealnie, zawsze można zmienić pakiet, tak? Czy 20bg to tak mało? (pytania retoryczne)

@Fifi209 proszę, nie zaczynajmy walki kto ma racje, nie o to pytam, na czas nauki administracji to na prawdę wystarczy... Może znasz rozwiązanie mojego problemu, o tym tutaj z chęcią porozmawiam. :-)
Fifi209
Najlepiej będzie jak zadzwonisz do usługodawcy i powiesz mu, że chcesz rozmawiać z działem technicznym i opisz im dokładnie swój problem.

Swoją droga po co Ci drugie IP? Jakby to miało działać? Jako dodatkowy pakiet czy może jeden pakiet i dwa ip?
ShadowD
Fajnie by było by całość szła jako jeden pakiet, rozmawiałem z technikiem widzi to tak by u mnie w domu postawić switch (nie wiem czy w tym wypadku mój ruter nie może pełnić jego funkcji). Zależy mi by wszystko było w jednym lokalu, tak by między sobą kontaktowały się bez ograniczeń - to jest główne założenie całej zabawy. Proponowano mi też dodanie 2'giego kabla - odpada, mam i tak śmietnik z kablami i nie rozwiązuje mojego problemu z komunikacją wewnątrz.

Najlepiej by był jeden pakiet, jakimś cudem by dali mi 2x ip i przypisali do jednego maca, by ruter mój rozdzielał na konkretne wewnętrzne ip po przekierowaniach - wydaje mi się że to możliwe, ale nie wiem jak w praktyce, nigdy nie bawiłem się jeszcze tak bardzo przekierowania.

Fota z rutera:
http://screenup.pl/?l=MRIERMR

Ciekawi mnie pierwsze pole do wpisania.
webdice
IMHO, najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie przełącznika. Jeśli masz dostęp do SSH i widzisz każdy port jako fizyczny interfejs, to nie powinno być problemu z trasowaniem ruchu z jednego adresu na serwer i drugiego na sieć lokalną. W innym wypadku szkoda zachodu.

Cytat(Fifi209 @ 30.06.2011, 17:43:53 ) *
Co to jest 20 Mbit/s ? Pobierając z Twojego serwera nie wykorzystam w pełni swojego łącza, mam 32 Mbit/s, po co komu taki serwer?

Ja ma ~90Mb/s i co z tego? Większość stron waży maksymalnie po kilkaset kilobajtów, więc wystarczy w zasadzie transfer o rozmiarach strony (oczywiście po stronie klienta).
ShadowD
Cytat
IMHO, najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie przełącznika. Jeśli masz dostęp do SSH i widzisz każdy port jako fizyczny interfejs, to nie powinno być problemu z trasowaniem ruchu z jednego adresu na serwer i drugiego na sieć lokalną. W innym wypadku szkoda zachodu.

Połączenie ssh można nawiązać, a w zasadzie w tomato mam konsolę więc da się na pewno o to powalczyć, wiesz w takim przypadku co powinienem powiedzieć obsłudze technicznej?

EDIT: Może trzeba pokombinować z zakładką Routing'u.
webdice
Cytat(ShadowD @ 30.06.2011, 18:41:39 ) *
Połączenie ssh można nawiązać, a w zasadzie w tomato mam konsolę więc da się na pewno o to powalczyć, wiesz w takim przypadku co powinienem powiedzieć obsłudze technicznej?

Tak jak pisałem wcześniej, postaw switacha. Jeden kabel do serwera, drugi do routera.

Jeśli jednak chcesz się bawić z konfiguracją na końcówce od operatora to stwórz sobie wirtualny interfejs na porcie WAN i przypisz mu dodatkowe IP. Skonfiguruj trasowanie tak aby ruch z/do pierwszego adresu szedł na port LAN do którego podłączony jest serwer, a ruch z drugiego na pozostały/pozostałe porty LAN.

W pierwszej jak i drugiej sytuacji ISP musi przydzielić Ci kolejny adres.
ShadowD
Czyli oni mają dać mi 2x ip na mój mac (mojego rutera)? Resztę bawię się sam?
webdice
Tak.
ShadowD
Administrator stwierdził, że 2 ip nie mogą być przypisane do jednego mac. Jakiś pomysł, podejmować z nim dyskusję, jak tak to czym ją popierać?
webdice
Na jednym fizycznym interfejsie nie jesteś wstanie ustawić dwóch różnych adresów mac. Tak więc w tej sytuacji zostaje Ci tylko i wyłącznie switch.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.