Powyższe rozwiązania z pewnością zadziałają (zrobiłem sobie przykładowo już na
http://fancybox.net/, choć przyznam, że bardzo kiepsko się integruje z najnowszym jQuery, ten plugin wygląda już raczej na pół-martwy, więc przepiszę na jQuery UI::Dialog). Chciałbym jednak dla pewności dopytać - zwykły pop up w javascript też da radę? Chodzi mi o obsłużenie zdarzenia kliknięcia w submit (oczywiście w jquery), zapis danych z formularza pop-up (ajax jquery), wykonanie po tym wszystkim zassania danych na multiselect i window.close() - powinno chodzić, ale pytam dla pewności - robił ktoś coś takiego?
Moja niechęć do dodatkowych pluginów jest spowodowana koniecznością utrzymywania dodatkowego softu, który trzeba update'ować, niekompatybilnością (patrz fancybox). Poza tym nie lubię fajerwerków przy tak bazowych funkcjonalnościach, wolałbym zwykły pop-up js.
Dziękuję rozmówcom jeszcze raz za trafne sugestie.
// edit
Ok, zrealizowałem to na zwykłych, stabilnych i szybkich pop-upach. Może kiedyś ktoś będzie szukał podobnego rozwiązania, więc napiszę poniżej kilka banalnych instrukcji.
Wywołanie to zwykły:
<a href="java script:void(0)">dodaj coś
</a>
a kod JS do otwarcia pop-up wykorzystuje window.open() na zdarzeniu kliknięcia w jQuery, żadnej magii nie potrzeba.
Jeśli chcę dobrać się do zawartości formularza mogę korzystać z jQuery:
$("#name").val();
Jeśli chcę dobrać się do wartości z formularza nadrzędnego:
window.opener.jQuery('#type_id_fk').val();
Jeśli chcę zamknąć pop-up:
window.close();
Reload okna nadrzędnego:
window.opener.location.reload();