Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MYSQL - dodanie opisów do tabel i kolumn
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
bartulek11
Witam chodzi o dodanie opisów do tabel i kolumn - jak je dodać ?

mam kod do zmiany nazwy kolumn:

ALTER TABLE `tabela` CHANGE `stara_kolumna` `nowa_kolumna` VARCHAR(128)

teraz chciałbym też zmienić/dodać opis.

Jak to zrobić, bo siedzę nad tym od godziny ?
skowron-line
Tak samo się to robi jak przy tworzeniu tabel
  1. ALTER TABLE `tabela` CHANGE `stara_kolumna` `nowa_kolumna` VARCHAR(128) comment 'abc'
jeżeli dobrze pamiętam
bartulek11
Kod
ALTER TABLE `tabela` CHANGE `kolumna1` `kolumna2` COMMENT = 'Alternative image text, for the image’s ’alt’ attribute.' VARCHAR(128)

nie daje rady ? Co tam jest źle ?

EDIT:

Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz w mojej bazie gdy klikne na tabele z opisem opis wygląda tak:
"Revision archive storage for field 11 (blebeleble"
w innej:
"Revision archive storage for field 11 (blebelbel..."

Oznacza to ze mysql obcina mi opisy ?

Jak wyświetlić pełny opis tabeli/kolumny ?
BaN
Nie obcina, raczej narzędzie którego używasz pokazuje tylko fragment
  1. SHOW FULL COLUMNS FROM `tabela`
albo
  1. SHOW CREATE TABLE `tabela`
bartulek11
Dzięki za wskazówki !

SHOW FULL COLUMNS FROM `tabela'

wyswietla opisy wszystkich kolumn - ale skrócone, jest jakaś komenda co wyswietli je w całości ?

To samo tyczyloby się tabel.

SHOW CREATE TABLE `tabela` - nie dziala, chcialby móc zobaczyć pełny opis tabeli a także go dodać/zmienić - niestety nie znam komendy a w instrukcji nie jest to nigdzie opisane... Tym narzędziem jest phpmyadmin, w jednym pokazuje... a w 2 nie, stąd moje zdziwienie.

ALTER TABLE `tabela` CHANGE `stara_kolumna` `nowa_kolumna` VARCHAR(128) comment 'abc' - tez nie dziala (dziala ale bez comment). dodanie =, ', to, niczego nie zmienia.

Pozdrawiam.
BaN
Nie wiem jaką wersję phpMyAdmin masz, ale może przy zapytaniu
  1. SHOW FULL COLUMNS FROM ...
masz odnośnik 'Opcje'. Jeśli tak, to zaznacz opcję 'Pełny tekst' i wykonaj zapytanie

Odnośnie zapytania z ustawianiem komentarza dla kolumny, to zapytanie wydaje się ok, bez znaku '=', bo taka jest składnia, ze znakiem '=' to przy ustawianiu komentarza do całej tabeli. Może jakaś stara wersja MySQL?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.