mój dostawa usług serwerowych założyl mi bazę i podał
nazwa bazy :aaa
login :aaa
pass :aaa
logowanie :aaa
co mogę z tym zrobić?
czy mogę założyć tabele przy pomocy PHPMyAdmin?
gdzie wpisać te hasła i inne loginy?
scanner
24.03.2003, 18:23:44
Możesz to wpisać do konfiguracji PHPMyAdmin. Jak sama nazwa wskazuje słuzy do tego plik config.inc.php, sekcja:
Kod
/**
* Server(s) configuration
*/
Zygmunt
24.03.2003, 18:48:18
Warning: MySQL Connection Failed: Access denied for user: 'ODBC@dial-**********.pl' (Using password: YES) in lib.inc.php on line 255
Error
MySQL said:
Back
podobno nie da się tak zrobić bo taki dostęp jest zablokowany na serwerze
scanner
24.03.2003, 19:19:35
nie da się JAK zrobić? Nie da sie obsłużyć bazy przez PMA?
Wyjaśniam: PMA = PhpMyAdmin
Czy to takie trudne?
Zygmunt
24.03.2003, 19:23:46
mamy problem......... Co to jest pma?
Zygmunt
24.03.2003, 19:47:15
przeprazam niedowidziałem PMA. Juz wiem.
Jak to mam zrobić aby mieć dostęp do bazy, która jest gdzieś tam przez modem i PMA?
bo dalej to już sobie poradzę. Do tej pory używałem PMA bez dostępu do intrnt, tylko na swoim komputerze. Udało mi się stworzyć bazę, ze łzami w oczach wygenerowałem pliki php z rożnymi zapytaniami (działające), ale wszystko w obrbie domowego komp.
Teraz przyszło mi zainstalować całą pracę na wskazanym serwerze i mam wielki problem bo nie wiem jak...
Pan Administrator założył bazę, podał hasła i powiedział, że tabele zakładać i modyfikować mogę tylko przez odpowiedni skrypt php.
Jestem załamany proszę o pomoc.[list]
scanner
24.03.2003, 20:17:02
A może być tak zainstalował PMA na zdalnym (tamtym) serwerze?
Zygmunt
24.03.2003, 20:30:02
No tak też myślałem, bo PMA to są skrypty php, prawda?
A jak można zainstalować PMA na tamym serwerze?
Czy to ja mam zrobić sam, wgrywając cały PMA przez ftp, i coś tam ustawiając?
Pan Administrator nie chce odblokować takiego dostępu tylko na hasło bo się boi, że kto mu coś tam zrobi...
Ale powiedział, że odpowednio napisany skrypt php pozwoli mi utworzyć tabele, dodawać rekordy itd. Tylko po co pisać specjalny skrypt na dodawanie tabeli
scanner
24.03.2003, 21:06:32
Cytat
Czy to ja mam zrobić sam
Zawsze możesz napisać do Św. Mikołaja.. sorki, ale mnie już coś trafia..
Cytat
wgrywając cały PMA przez ftp, i coś tam ustawiając?
No jakbys zgadł. A zanim zadasz pytanie co ustawić i gdzie, spojrzyj na moją odpowiedź parę linijek wyżej.
Zygmunt
25.03.2003, 02:20:58
Szanowny Panie scanner,
W momencie czytania twojego postu jestem już po dramatycznej akcji.
Wgrałem cały katalog PMA, i ustawiłem tzw. "coś tam" co jak się okazało poskutkowało dostępem do mojej bazy. Super!!!
Dziękuję serdecznie za pomoc (i jakże delikatne sugestie), a w zamian obiecuję, że jak już będę wiedział więcej też komuś pomogę.
Z poważaniem
Zygmunt Waligniot
scanner
25.03.2003, 13:48:20
Na Wielkiego Radiatora...
Od szanownych mi wyjechali.. I jak ja się teraz pokaże na podwórku?
A tak na poważnie, To zasada "jeśli wszystko zawiodło zajrzyj do instrukcji" nie powinna mieć zastosowania do "naszego" światka PeHaPowców. Najpierw czytać, potem pytać, jeśli się nie rozumie.
Przyjemnej zabawy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.