Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JAVASCRIPT] POdstawy - wyświetlanie zmiennej w otwartym dokumencie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Beacri
Witam,
piszę projekt strony od dłuższego czasu i pisał będę go jeszcze trochę (optymistycznie: do rana dam radę), ale natrafiłem na drobny problem. Gdyby czas nie mnie nie naglił to pewnie pogrzebałbym więcej w necie i posiedział nad tym dłużej. Otóż problem jest następujący:

Chciałem umieścić na stronie fragment tekstu, który mógłbym zmieniać za pomocą formularza na bieżąco. W najprostszym przypadku chodzi o to, aby po wpisaniu danych w pole INPUT, pod spodem pojawiał się wpisywany tekst. Chcę uniknąć przeładowywania strony, innych inputów oraz frameów.

Do tej pory mam coś na kształt:

1. <head><script type="text/javascript">
  2. <!--
  3. function op(){
  4. var name;
  5. document.writeln('<div style="color:lightblue;">Witaj'+name+"!</div>");
  6. }
  7. //-->
  8.  
  9. <button onclick=op()>Podgląd</button>
  10. </body>

ale po kliku znika button.

Proszę o pomoc.
skowron-line
Urzekła mnie twoja historia
  1. <script type="text/javascript">
  2. function insert()
  3. {
  4. document.getElementById('inDiv').innerHTML = document.getElementById('inputField').value;
  5. }
  6. <input type="text" name="" id="inputField"><input type="button" onclick="insert();">
  7. <div id="inDiv"></div>
  8. </body>
dlatego masz gotowca.
Beacri
Super, dzięki smile.gif Wiem, że to było proste ale już zmęczony jestem i ciężko idzie :/
qweluke
a jak to przerobić aby tekst wyświetlał się automatycznie bez naciskania przycisku albo po naciśnięciu tabulatora?
czyli zeby dynamicznie pojawiało się to co wpisuje?
nospor
onkeyup
qweluke
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. <script type="text/javascript">
  2. function insert()
  3. {
  4. document.getElementById('inDiv').innerHTML = document.getElementById('inputField').value;
  5. }
  6. </script>
  7. <body>
  8. <input type="text" name="" id="inputField" onkeyup="insert(this);">
  9. <div id="inDiv"></div>
  10. </body>
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.