adek-
28.08.2011, 22:15:55
Witam, mam stronę gdzie wrzucam kilka informacji do bazy MySQL i jest około 20 osób które sprawdzają tą stronę czy są nowe dane. Jak najprościej zrobić notyfikację, że zostały dokonane zmiany w Bazie Danych?
Bo takie patrzenie co x czasu na stronę i szukanie zmian jest męczące... Najlepiej zrobić jakiąś bazę userów, gdzie każdy się loguje na swoje konto na sesjach i dostaje coś a'la email?
Nie wiem, jakieś okienko komunikatu żeby wyskakiwało im na komputerze (każdemu z osobna), strona została zmieniona i aby każdy musiał np wcisnąć OK, albo coś takiego podobnego... Chyba, że są jakieś gotowe pluginy/skrypty i jakoś się to/je nazywa? Pod jakimi słowami kluczowymi mam szukać informacji na taki temat?
peter13135
29.08.2011, 07:31:13
Chodzi o informowanie na maila czy coś innego ?
Jeśli na maila, to w necie pewnie są jakieś gotowe newslettery. możesz z tego skorzystać.
Możesz napisać takie coś samemu. Robisz możliwość rejestracji lub po prostu możliwość dodania przez klienta maila do Twojej bazy. Następnie robisz moduł mailingu (funkcja mail w php) i w momencie dodawanie nowych informacji czy modyfikacji informacji wysyłasz maila do osób z listy mailingowej
adek-
29.08.2011, 08:11:27
No zastanawiałem się nad czymś takim jak na społecznościówkach, jesteś zalogowany na konto cały dzień i przychodzi Ci email na to konto pokazując jakiś email na górze, wykrzyknik, czy coś takiego, ze strona jest zmieniona i użytkownik musi kliknąć OK i sprawdzić co zostało zmienione. Zastanawiałem się jeszcze czy da się coś takiego zrobić, że zalogowany użytkownik widzi np popup js, albo coś takiego z napisem "strona została zaktualizowana". Robię już panel logowania na sesjach, ale zastanawiam się, czy nie dało by się tego łatwiej zrobić... zastanawiałem się tez nad jakims RSS, albo czymś takim, tylko, że wolał bym najpierw usłyszeć najszybciej i najłatwiej jest ...
peter13135
29.08.2011, 08:43:51
Najłatwiej wysłać maila. jak chcesz, żeby wszystko było na stronie, to zainteresuj się ajaxem. Musiałbyś w tle sprawdzać czy coś się zmieniło.
adek-
29.08.2011, 12:13:27
są na to gotowe skrypty, albo jakoś się to specjalnie nazywa? Ogólnie to dane wprowadzane są przez mysql i na razie zrobiłem tak, żeby się strona sama odświeżała co 5 minut, ale i tak oczy bolą od wyszukiwania się zmian na stronie i trzeba często patrzeć czy się odbyły, czy nie. A zmiany np tylko 3 x dziennie... Przydał by się jakiś monit na tej owej jednej stronie.
peter13135
29.08.2011, 13:04:39
Ty jesteś właścicielem tej strony ? masz dostęp do bazy ?
To się nijak nie nazywa, nie wszystko ma swoją nazwę.
Te dane dodajesz za pomocą bazy danych, czyli za pomocą PHPMyAdmina (często niesłusznie uważa się, że baza mysql to to samo co PHPMyAdmin), czy za pomocą konsoli mysql ?
adek-
30.08.2011, 06:42:10
dodaję do bazy danych za pomocą skrypciku na stronei, albo raczej zmienaim, bo w zasadzie dodać wystarczyło raz teraz tylko update

Tak dostęp do wszystkiego mam , a obsługa tego polega na tym, że do tej pory było 2ch użytkowników 1 admin który zmieniał i drugi user na którego wszyscy się logowali. W ogóle na początku zastanawiałem się, czy da się zrobić przycisk, co wszystkim co mają otwartą stronę wyśle komunikat "wciśnij OK zmiany", bądź zmieni kolor edytowane pole, żeby mogli zwrócić uwagę na zmiany bez ślęczenia nad tym. Ele ze zmianą pól to AJAX, więc z góry odpada bo nie znam, jak i js. Z resztą php znam na podstawowym poziomie i jak narazie starca mi na moje rzeczy które robię.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.