Postanowiłem więc to sprawdzić.
Przygotowałem 2 pliki:
Pierwszy:
<?php ?>
oraz drugi:
<?php ?>
Odpaliłem pierwszy plik, który zapisuje do sesji jakieś dane, po czym przechodzę do drugiego pliku, który te dane wyświetla.
Czekam pół godziny i odświeżam owy drugi plik, aby zobaczyć czy sesja wygasła... jednakże okazuje się że zmienna $_SESSION['test'] nadal wyświetla to co zostało jej przypisane w pierwszym pliku.
Coś jest nie tak. Część użytkowników serwisu traci sesję, ja natomiast nie. Wyświetlam sobie konfigurację serwera przez phpinfo() i tam mam tak jak się spodziewałem session.gc_maxlifetime ustawione na 1440, a mimo to sesja mi nie wygasa po owych 24 minutach...
Ostatecznie zmodyfikowałem drugi plik do postaci:
<?php ?>
aby sprawdzić, czy po przejściu na niego, odczekaniu powyżej ustawionych 3s i odświeżeniu, sesja wygaśnie. Jednak znowu się tak nie dzieje, mimo że php_info pokazuję już session.gc_maxlifetime ustawione faktycznie na 3s.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki co może być nie tak, bo pomysły już mi się skończyły

Edit:
Dodam jeszcze tylko, że sam też jestem często automatycznie wylogowywany z panelu zarządzania stronką. Trudno tu określić jakiś związek z czasem nieaktywności. Czasem panel jest otwarty cały dzień ( nie dotykam komputera ) i wieczorem nadal jestem zalogowany, a kiedy indziej po pewnym czasie sesja wygasa.
-odświeżam
-odświeżam