Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][ImageMagick] Skalowanie obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
harau1986
Jest to mój pierwszy post na forum.
Witam wszystkich.

Jestem w trakcie robienia strony internetowej. Na stronie istnieje możliwość wklejania obrazków przez użytkowników. Niezależnie od tego w jakiej rozdzielczości użytkownik przesłał zdjęcie, jest ono skalowane do ustalonej rozdzielczości. W pierwszej wersji skalowanie odbywało się w przeglądarce poprzez ustawienie wysokości i szerokości obrazka w HTML-u. Uzyskałem w ten sposób bardzo dobrej jakości miniatury o zadanej rozdzielczości. W kolejnej wersji chciałem zastosować skalowanie po stronie serwera w celu zmniejszenia ilości przesyłanych danych między serwerem a przeglądarką. Znalazłem bibliotekę ImageMagick i skorzystałem z niej. Wszystko działa, jednak efekt końcowy jest niezadowalający. Uzyskuje miniaturę o zadanej rozdzielczości, jednak jej jakość jest dużo gorsza niż w pierwszym rozwiązaniu. Korzystałem z różnych opcji konwersji w ImageMagick, scale, resize. Za każdym razem podobny efekt. Załączony rysunek przedstawia dwa zdjęcia, jedno przeskalowane przez przeglądarkę (po prawej) a drugie na serwerze. Bardzo proszę o informacje, w jaki sposób przeskalować obrazek po stronie serwera tak, by jego jakoś po przeskalowaniu była taka jak tego przeskalowanego przez przeglądarkę.

Pozdrawiam,
Piotrek.
CuteOne
setCompressionQuality wraz z kodem
harau1986
Dzięki za pomoc. Wszystko zrobione tak jak chciałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.