Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]WYGLĄD - lepiej, w echo czy w html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Etil
Mam fragmenty htmla i zastanawiam się co bardziej wydajne, przepuszczanie kodu przez echo, czy dopiero poza ?> ? Czy ma jakiekolwiek znaczenie?
Crozin
Zacznij od tego: http://en.wikipedia.org/wiki/Program_optim...hen_to_optimize
!*!
echo nie służy do wyświetlania kodu html, nie mieszaj tego.
o2w5n778
Jeżeli to się 2 linijki html'owego kodu to po prostu to wyprintuj http://pl2.php.net/manual/pl/function.print.php
Jeżeli więcej to znacznie lepiej będzie poza smile.gif
Etil
A czy przypadkiem print nie wyszedł już z mody? -Tak słyszałem. Czym się w ogóle różni od echo?

Czyli wszędzie gdzie chcę wykorzystać zdefiniowaną wcześniej zmienną muszę robić:

1. <?php $zmienna ?>

? Bo inaczej będzie to "wyświetlanie kodu html'owego" w php, czyli błąd?
!*!
@up print zwraca true echo nie. A w jakim celu chcesz tak robić?

1. <?php $zmienna ?>

Nic nie wyświetli.
Etil
Nie wyświetli, bo? Zmienną zdefiniowałem w innym "<?php" i wyświetla, więc nie rozumiem.

Bo stworzyłem pewną tablicę, dzięki której, nazwa sama zmienia się w link i chciałbym by wszędzie gdzie zostanie napisane np "google" zmieniało to automatycznie na link

W w/w temacie są szczegóły i moje pytanie w ostatnim poście. Jeśli ktoś mógłby pomóc byłbym bardzo wdzięczny - za każdą radę.
!*!
Nie wyświetli bo niby jak? Aby coś wyświetlić musisz napisać

1. <?php
  2. echo $zmienna;
  3. //lub
  4. echo 'cos';
  5. ?>

A co do 2 pytania, to już w tamtym temacie masz rozwiązanie.
Etil
A jak robią to np twórcy phpbb, gdzie po wpisaniu {U_SEARCH} "domyśla się" że ma wstawić link do wyszukiwarki?
!*!
Od tego jest tzw. system szablonów.
perseus
Wg mnie nie ma większego znaczenia. Ja używam zamiennie. Wiadomo że jak mam jedną linijkę to dam echo.. a jak 30 to ucieknę z php. Tak naprawde ważniejsza jest czytelność kodu dla Ciebie (pamiętaj o ucieczce karetki - bo inaczej przeglądanie źródła to katorga).
ActivePlayer
u mnie temat wygląda tak, że system szablonów (Zend_View) narzuca mi bardziej wstawianie kodu wyświetlającego w html, a nie odwrotnie i wg mnie jest to bardzo dobre podejście.

a odnośnie tego co lepiej to uważam że najważniejsza jest konsekwencja żeby łatwo było czytać kod.
!*!
print — output a string
echo — output one or more strings

to chyba wyczerpuje temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.