Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Jak uzyskać read-only w iframe?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rid
Mam pytanie jak w prosty sposób uzyskać atrybut read only w iframe,tak aby w otwieranej stronie niedozwolone były modyfikacje??
tolomei
Można stworzyć przeźroczystego diva nad iframką.

http://jsfiddle.net/X5MB5/

Pobaw się z wielkością diva.
(nie moje - wujek Google mi dał)

Pozdro
Rid
Dzięki,będę miał to na uwadze.Bym musiał uważać ,żeby suwaków nie przysłonić i pozycjonować,hmm ,ale myślę, że tym sposobem też by się dało-o tym nie pomyślałem.Będę miał to na uwadze ,półki co próbuję programowo:).Już prawie mam zrobione ale funkcja mi się wykonuje zanim iframka się wczytuje.Tak więc działa mi dopiero po drugim kliknięciu:(
tolomei
Tu jeszcze coś jest: http://mscrm4ever.blogspot.com/2008/08/mak...d-readonly.html
Ale kontem oka widziałem gdzieś tam napis "Microsoft" więc widzę to w ciemnych barwach wink.gif
Rid
Nie wiem jak z tym sobie poradzić mam taki skrypt:
  1. function cos() {
  2.  
  3. var iframeElem = parent.document.getElementById('pokazProd');
  4.  
  5. var win = iframeElem.contentWindow;
  6. var elem = win.document.getElementsByTagName('input');
  7. for (var i = 0; i < elem.length; i++) {
  8. if (elem[i].type == "text") {
  9. elem[i].setAttribute('readonly','true');
  10.  
  11. }
  12. }
  13. }

Problem polega że tak powiem skrypt ten wykonuje się za szybko.Najpierw wykonuje tą funkcję potem wykonuję polecenia
na serwerze dotyczące tego iframe.
Wykonuje skrypt,a w międzyczasie iframe się przeładowuje,przez co strona w iframe traci ustawienia readonly.
Nie wiem,czy da rady opóźnić ten skrypt?questionmark.gif
tolomei
  1. // czekaj 2 sekundy i uruchom funkcję cos()
  2. setTimeout('cos()',2000);
Rid
Dziękuje,dziękuje bardzo!Działa yahoo.gif
tolomei
smile.gif
!*!
Rid, a tak z ciekawości zapytam w jakim celu wykorzystujesz coś takiego? Portfolio?
Rid
Za parę dni pokaże,ale to będzie tylko silnik-bez grafiki-będę musiał przetestować.Na razie to tajemnica wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.