Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Nie mogę się połączyć z bazą.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kreiten
Pytanie trochę głupie, ale jestem totalnie początkujący. Zainstalowałem Wampa, nie ustawiłem specjalnego loginu i hasła w MySQL podczas instalacji.
Wchodzę w MyAdmin, zakładam nowego użytkownika marek hasło marek i chce się połączyć i założyć w nim bazę moviesite:

1.  
  2. $connect=mysql_connect("localhost","marek","marek") or die ("sprawdz polaczenie z serwerem");
  3.  
  4. $create= mysql_query ("CREATE DATABASE IF NOT EXISTS moviesite") or die (mysql_error());
  5.  
  6. mysql_select_db("moviesite");
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  

i za każdym razem pojawia mi się access denied, natomiast jeśli chce się połączyć wpisując standardowe :
  1.  
  2. $connect=mysql_connect("localhost","root","") or die ("sprawdz polaczenie z serwerem");
  3.  
  4.  

root i bez hasła (bo go nie ustawiałem podczas instalacji bazy) to łączy się normalnie i zakłada się baza moviesite.

Dlaczego tak jest, czy powinienem dodać jakieś specjalne uprawnienia użytkownikowi marek questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

Jestem bardzo początkujący.

Dziękuję.
luck
Oczywiście, że musisz utworzyć konto użytkownika i nadać mu uprawnienia, żeby móc się połączyć. Inaczej każdy miałby dostęp do bazy smile.gif W PHPMyAdmin masz u góry zakładkę "Uprawnienia" - tam wszystko zrobisz.
-kreiten-
Działa, dziękuję, nie wiedziałem o tym.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.