gazelek
14.09.2011, 12:55:03
Witam,
potrzebuje zrobic sobie skrypt do geolokalizacji z dokladnoscia do 30km. Geolokalizacja z W3C dziala dobrze i wystarcza do moich potrzeb, ale wymaga potwierdzania, a informacja o tym jest kiepsko widoczna np w Chromie. W <IE9 nie dziala ta geolokalizacja w ogole.
Zabralem sie wiec za api udostepniane przez MaxMind - bedac w Krakowie dostaje jako wynik Sandomierz, Kielce, Tychy etc.
Sprobowalem wiec geolokalizacji po IP udostepnionej w API Google Maps v2 (podobnie dziala strona openGeo). Jestem w Krakowie, dostaje jako wynik Lodz....
Przypuszczam, ze da sie to jakos rozwiazac lepiej. Wpisujac w Google fraze 'hotel' dostaje w wyniku mapke opisana 'Szukaj hotel w poblizu Krakow', wiec jakos ten Google moja pozycje zczytuje...
erix
14.09.2011, 13:15:30
Cytat
Zabralem sie wiec za api udostepniane przez MaxMind - bedac w Krakowie dostaje jako wynik Sandomierz, Kielce, Tychy etc.
Posiadając zmienne IP ciężko jest lokalizować.
A co do API MaxMind - dokładniejsze lokalizowanie jest w wersji płatnej, z tego co wiem.
gazelek
15.09.2011, 07:12:05
Cytat(erix @ 14.09.2011, 14:15:30 )

Posiadając zmienne IP ciężko jest lokalizować.
A co do API MaxMind - dokładniejsze lokalizowanie jest w wersji płatnej, z tego co wiem.
Czy zatem istnieje inna metoda geolokalizacji - oprocz wspomnianych juz przeze mnie W3C i geolokalizacji po IP?
Korab
15.09.2011, 13:23:24
Cytat(gazelek @ 14.09.2011, 13:55:03 )

Wpisujac w Google fraze 'hotel' dostaje w wyniku mapke opisana 'Szukaj hotel w poblizu Krakow', wiec jakos ten Google moja pozycje zczytuje...
Ja jak wpisuję w Google "hotel", to dostaję jako wynik hotele we Frysztaku (piszę z Warszawy).
Cytat(gazelek @ 15.09.2011, 08:12:05 )

Czy zatem istnieje inna metoda geolokalizacji - oprocz wspomnianych juz przeze mnie W3C i geolokalizacji po IP?
Przecież to jedno i to samo.
I nie istnieje. Ponieważ, szczególnie w Polsce jest to kiepsko rozwiązane i nawet WiFi w miastach źle wskazuje położenie czasami. No chyba że oprzesz to o odczyt położenia względem nadajnika jak to jest robione w komórkach... ale to już zupełnie inna bajka.
gazelek
21.09.2011, 09:51:14
Ok, dzieki, problem rozwiazany - nie da sie i juz