Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Dynamiczne blokowanie pola
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Mayka
Zaczynam zabawe z jquery i potrzebuje zrobić taki mały bajer, że jesli coś się wpisze w jedno pole to 2 następnę się blokują, a jeśli w drugie to blokuje sie pierwsze..
dokładnie to chodzi mi o to:
  1. <tr><td>Zewnętrzny url:</td><td class="field"><input type="text" name="zd1" value=""></td><td class="status"></td></tr>
  2. <tr><td>Zewnętrzny url:</td><td class="field"><input type="text" name="zd2" value=""></td><td class="status"></td></tr>
  3. <tr><td>Zewnętrzny url:</td><td class="field"><input type="text" name="zd3" value=""></td><td class="status"></td></tr>
  4. <tr><td>lub dodaj z dysku</td><td><input type="file" name="file" id="file"></td><td class="status"></td></tr>
  5. <tr><td></td><td><input type="file" name="file2" id="file2"></td><td class="status"></td></tr>

Jeśli wpiszemy adres w pierwsze pole to wyłącza się możliwość dodawania z dysku i na odwrót
I nie bardzo mogę sobie poradzić z tym, jak by ktoś mogł pomóc. bo probowałem cos na styl $("#form > input").attr("disabled","disabled")
ale jakoś nie bardzo mogę sobie poradzić ze sprawdzeniem warunku czy jest coś w polu..
mortus
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(document).ready(function(){
  2. $('input[type="text"]').bind("keypress", function(event){
  3. if(event.which == 13) {
  4. event.preventDefault();
  5. }
  6. $('input[type="file"]').css("disabled", "disabled");
  7. });
  8. $('input[type="file"]').bind("change click", function(){
  9. $('input[type="text"]').css("disabled", "disabled");
  10. });
  11. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Może jakoś tak, ale trzeba to sprawdzić na wszystkich przeglądarkach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.