Jestem w trakcie tworzenia czegos pomiedzy frameworkiem a cmsem (wlasciwie to jestem w trakcie planowania). System ma byc latwy do wykorzystania przez programistow do wykonywania aplikacji dostosowanych do ich potrzeb.
Glowne planowane zalorzenia aplikacji to:
- Elastycznosc we wszystkich mozliwych akcjach.
- Obiektowosc umozliwiajaca latwa ingerencje programisty w system.
- Ekstremalna modulowosc - system nie bedzie mial zadnych funkcjonalnosci sam w sobie, poza autoryzacja i zjednoczeniem administracji.
- Engine - bedzie inicjalizowal reszte modulow.
- Error - zapisuje bledy i reaguje w zaleznosci od powagi bledu (3 stopniowa skala).
- Config - modul ladujacy do jadra konfiguracje systemu i konfiguracje strony z plikow .ini.php
- Db - abstrakcja abstrakcji bazy danych.
- Site - modul zazadzajacy strona i podstronami - zbierajacy informacje o hoscie, aktualnie requestowanej stronie itp.
- Tpl - abstrakcja systemu szablonow...
- Auth - abstrakcja modulu autoryzacji.
Co do modulu Db - to rozwazalem oczywiscie uzycie Adodb, PEAR:: DB badz PEAR::MDB2 - lecz sa to imo rozwiazania przerastajace to co jest mi potrzebne.
Wiec, przechodzac do tematu tego posta - co sadzicie o szablonach? Nie wiem jak to rozwiazac - oczywistym wyborem bylby Smarty - lecz to nie ma byc czysty cms gdzie kazdy moglby edytowac templaty - targetem systemu sa programisci. Pozatym osobiscie nie lubie Smarty za jego wage i za duza ilosc funkcji.
Rozwazalem tez Savanta, ale nie lubie jego zaleznosci od PEAR. oczywiscie najlatwiej byloby mi napisac wlasne rozwiazanie z uzyciem php jako jezyka szablonow... lecz wacham sie co do poprawnosci takiego rozwiazania... moze jednak zwykle, parsowane szablony bylyby lepsze?
Boje sie troche o bezpieczenstwo jesli uzyje systemu a'la Savant wtystarczy wsadzic troche smiecia w szablon i juz mamy rozwalona strone - cos trudne do osiagniecia z systemem a'la Smarty...
Co myslicie?
Bede wdzieczny za kazda opinie.
(edit: zmienilem pare info o systemie szablonow i db, i auth)