Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: refresh tylko fragmentu strony
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
szczemp
pierwsza sprawa to taka że nie znam się na js ani na ajaxie więc zadaję tu pytanie
druga sprawa to znalazłem kilka rozwiązań mojego problemu ale niektóre nie działały tak jak chciałem i nie potrafiłem ich przerobić a inne po prostu nie działały a ja z racji tego że się na tym nie znam nie potrafiłem ich zmusić do działania
sprawa wygląda tak
jest jakaś tam strona napisana w php
na stronie jest div w którym jest obrazek z kamery (kamera wysyła co jakiś czas zdjęcie) i kawałek tekstu pobierany z pliku tekstowego (też co jakiś czas dane w tym pliku są uaktualniane)
problem polega na tym żeby przeładować tylko tego diva co jakiś czas
ma odświeżyć zdjęcie (ono zawsze ma taką samą nazwę) i pobrać np file_get_contents zawartość pliku (każdy dzień plik w nazwie ma aktualną datę)
najlepiej by było żeby przeładowywało wtedy jak się zmieni zawartość plików
trzeba by sprawdzać czas modyfikacji i wtedy odświeżyć zawartość
Hekko
Raczej tylko Ajax.

np. http://blog.codebusters.pl/pl/entry/automatyczne-odswiezanie
szczemp
a jakiś konkretny kod?
można to jeszcze rozwiązać inaczej
nie musi zdjęcie i tekst być w jednym divie
z racji tego że tekst w pliku i zdjęcie będzie aktualizowane w innym czasie a tym samym ich czas modyfikacji będzie różny może być zdjęcie w innym divie a tekst w innym
gdzieś jakaś funkcja (jako wejście poda się jej nazwę pliku) co sprawdzi czas modyfikacji
i w zależności od tego czy plik został zmodyfikowany od ostatniego sprawdzania wywoła się druga funkcja (też się jej poda nazwę pliku i ewentualnie id diva) co załaduje ten plik do tego diva
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.