Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ALTER TABLE tabela AUTO_INCREMENT=0; nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
starach
Jak mam zresetować licznik auto_increment jeśli pole jesy wykorzystywane jako klucz zew. w innej tabeli?
nospor
A masz rekordy w jednej jak i w drugiej tabeli?
starach
Nie, tylko w jednej.
nospor
Skoro masz dane w jednej tabeli (domyślam się że w tej, której chcesz resetować) to niby jak sobie wyobrażasz zresetowanie autoincrement?
starach
Źle to ująłem, bo skasowałem wszystkie rekordy z tej tabeli przed wykonanie polecenia:
  1. ALTER TABLE section_photo AUTO_INCREMENT=1;

Tabela:
  1. CREATE TABLE IF NOT EXISTS `cultureagents`.`section_photo` (
  2. `id` INT UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
  3. `title` VARCHAR(125) NOT NULL ,
  4. `desc` TEXT NOT NULL ,
  5. `points` INT NOT NULL ,
  6. `created` DATETIME NOT NULL ,
  7. `is_active` TINYINT(1) NOT NULL DEFAULT 1 ,
  8. `_section_id` INT UNSIGNED NOT NULL ,
  9. PRIMARY KEY (`id`) ,
  10. UNIQUE INDEX `id_UNIQUE` (`id` ASC) ,
  11. INDEX `fk_object_video_section1` (`_section_id` ASC) ,
  12. CONSTRAINT `fk_object_video_section10`
  13. FOREIGN KEY (`_section_id` )
  14. REFERENCES `cultureagents`.`section` (`id` )
  15. ON DELETE NO ACTION
  16. ON UPDATE NO ACTION)
  17. ENGINE = InnoDB
nospor
Raz piszesz że są, raz piszesz, że źle to ująłeś i nie ma.... nie wiem jak można źle coś ująć i raz pisać ze są a raz ze nie ma.
To w koncu i ostatecznie jak jest? W tabelach są jakieś rekordy czy ich jednak nie ma?
starach
Bo zadajesz mi jakieś pytanie z czapki. Jeśli by były to chyba jasne jest że bym chciał resetować do najwyższego id istniejącego rekordu lub aktualizować wszystkie po kolei żeby miały wartości tego pola w kolejności... Napisałem przecież wyżej że je wszystkie skasowałem przed próbą zmiany AUTO_INCREMENT. Nie mam żadnego rekordu w żadnej tabeli w tej bazie.
nospor
Cytat
Bo zadajesz mi jakieś pytanie z czapki. Jeśli by były to chyba jasne jest że bym chciał resetować do najwyższego id istniejącego rekordu lub aktualizować wszystkie po kolei żeby miały wartości tego pola w kolejności...
Po wielu latach na tym forum to co dla mnie może i jest jasne i logicznie, nie koniecznie jest jasne i logiczne dla użytkowników, więc się pytam, by mieć pewnośc na czym stoję. Z racji, że nie raczyłeś nas tą oczywistością uraczyć, a po zadaniu pytania zacząłeś się motać w zeznaniach, więc logiczne, że się dopytuję, jasne?

Skoro ustaliliśmy już jedną oczywistość (niby oczywistość a trzeba była tyle postów na to) to może napisz jaki dostajesz błąd. Bo chyba jakiś dostajesz, skoro nie działa ci ALTER?
starach
Nie dostaję. Wyświetla mi się 0 affected rows.
nospor
No bo jeśli nie masz rekordów, to trudno by jakiś rekord ci zmieniło smile.gif
Dodawałeś kolejny rekord? I jakie miał ID?
starach
Takie jakby poprzednie zapytanie nic nie zmieniło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.