Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Rozróżnianie liter w PDO
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Arhimenrius
Witam.
Jak dotąd korzystałem ze zwykłego połączenia z bazą MySQL. W niej obojętne było jakiej wielkości litery wprowadzałem, czy logowałem się pod nickiem: Gracz, czy, gracz, i tak rozróżniało. Obecnie przerzuciłem się na połączenie PDO, i ku mojemu zaskoczeniu rozróżnia wielkość liter. Z tego co słyszałem, da się to jakoś naprawić przy użyciu warunków regularnych aczkolwiek nie mam pojęcia jak.

1. function Login($nick, $pass)
  2. {
  3. global $db;
  4.  
  5.  
  6. $pass = md5($pass.sha1($pass));
  7. $stmt = $db->prepare("SELECT * FROM `users` WHERE `UsName` = ? OR `UsPassword` = ?");
  8. $stmt -> execute(array($nick, $pass));
  9. $row = $stmt -> fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
  10.  
  11.  
  12. if ($row['UsName'] != $nick) throw new exception ('Podany nick jest błędny.');
  13. if ($row['UsPassword'] != $pass) throw new exception ('Podane hasło jest błędne.');
  14.  
  15. $_SESSION['ip'] = $row['UsIP'];
  16. $_SESSION['login'] = $row['UsName'];
  17. $_SESSION['login_ip'] = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  18. echo 'Logowanie pomyślne<br>';
  19.  
  20. return true;
  21. }

O to kod logowania, jak coś.

Z góry dziękuję.
cycofiasz
Problem nie tkwi w PDO. Masz warunek $row['UsName'] != $nick który uwzględnia wielkość liter. Według mnie ten warunek jest całkowicie zbędny a Twoje zapytanie SQL błędne.

Proponuję usunąć z zapytania wszystko po OR, łącznie z OR (sic!) i sprawdzać czy pobrane z bazy hasło jest równe temu podanemu przez usera
Arhimenrius
No tak. Zadziałało. Aczkolwiek co w takim razie zrobić by wypisywało błąd jeżeli nick będzie całkiem błędny?

PS. Praktycznie w takim razie też przy rejestracji potrzebuję zablokować duplikowanie nicków, więc praktycznie tam muszę sprawdzać czy jakiś nick się nie powtarza. i wtedy nie mogą być duplikowane mimo różnic wielkości liter.

1. function Register($nick, $pass, $pass2, $mail, $mail2, $country, $rules )
  2. {
  3. global $db;
  4. $stmt = $db->prepare("SELECT `UsName`, `UsEmail` FROM `users` WHERE `UsName` = ? OR `UsEmail` = ?");
  5. $stmt -> execute(array($nick, $mail));
  6. $row = $stmt -> fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
  7. $stmt = closeCursor;
  8. //sprawdzam czy się nie powtarza z danymi w bazie
  9.  
  10.  
  11. if(($row['UsName']) == $nick) throw new exception ('Nick już jest zarejestrowany.');
  12. if(($row['UsEmail']) == $mail) throw new exception ('E-mail jest już w użyciu.');
  13. if($pass != $pass2) throw new exception ('Hasła się nie zgadzają');
  14. if($mail != $mail2) throw new exception ('E-maile się nie zgadzają');
  15. if(!$rules) throw new Exception("Musisz zgodzić się z regulaminem");
  16. $time = time();
  17. $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
  18.  
  19.  
  20. $stmt =$db ->prepare("INSERT INTO users (UsName, UsPassword, UsEmail, UsCountry, UsActive, UsIP, UsRegisterTime) VALUE (?,?,?,?,?,?,CURDATE())");
  21. $stmt -> execute(array($nick, md5($pass.sha1($pass)), $mail, $country, $time, $ip, ));
  22. $stmt = closeCursor;
  23. echo 'Rejestracja przebiegła pomyślnie';
  24.  
  25.  
  26.  
  27. }

Kod rejestracji ;|
cycofiasz
Przy porównywaniu potraktuj zmienne funkcją mb_strtolower, wtedy zamienisz duże litery na małe i problem znika
Arhimenrius
Tu nie chodzi że chce wszystkie naraz zmienić, tylko by mnie zalogowało pomimo zalogowania się pod nickiem z jakąkolwiek wielkością liter. By jak wpisze nick: Gracz, to mnie zalogowało tak samo jak wpisze GrAcZ lub inaczej.
Fifi209
Po pierwsze zrób zapytanie, które pobiera powiedzmy id użytkownika

1. SELECT `id` FROM `users` WHERE `usname` = :name AND `uspassword` = :pass

Następnie bindParam dla name i password, jeżeli zwróci id znaczy, że dane były poprawne w przeciwnym razie zwracasz błąd:
Niepoprawny login lub hasło.

Ot cała filozofia.
Arhimenrius
Hmmm... zastosowałem Twoją metodę i owszem, nie rozróżnia wielkości liter. Aczkolwiek w tej chwili, mogę podać jakiekolwiek hasło, sesja się otworzy aczkolwiek tylko dla pliku index.php. U mnie jeżeli sesja jest zaczęta, powinno przenosić do pliku game.php.

1. if($_SESSION['login'] != '' )

Taki jest u mnie warunek sprawdzający w tym game.php.

PS. Rozwiązane, starczyło podmienić żeby przypisywało dane do sesji dopiero po tym jeżeli warunek nie zostanie spełniony (
  1. if($row['UsID'] == '') throw new exception('Podałeś zły login lub hasło');
  2. else{...}

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.