Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css]background od pewnego miejsca
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Vasquez21
Witam.

Mam graficzkę o rozmiarach 1x980px, którą chciałbym ustawić jako tło (z parameterem repeat).
Pytanie jest czy mogę jakoś ustawić, żeby ona zaczynała się od pewnego momentu. Chciałbym mieć około 200px bez tego tła i dopiero wtedy je nakładać. Kombinowałem chwilkę z parametrami x i y, ale jakoś nie mogę sobie z tym poradzić i zaczynam się zastanawiać czy w ogóle jest możliwe to dla obieku z parametrem "repeat"

edit: tło ma być jednolite więc jeżeli takie coś się da osiągnąć przez zwykły background-color to również byłbym wdzięczny za wskazówkę jak to zrobić.
Kostek.88
A nie wystarczy po prostu dodac background-position: 50px ? Tu masz linka http://www.w3schools.com/cssref/playit.asp...al=10px%20200px

EDIT: ja czasami pisze background: url(blablabla.jpg) no-repeat 50px;

Jesli chodzi o jednolite tlo, to moze sprobuj tym samym parametrem... nie pamietam jak to bylo z jednolitym...
croc
Nie da się normalnie tego zrobić. Albo umieścisz to tło w osobnym divie przesuniętym o 200 pikseli, albo - co wydaje mi się lepszym rozwiązaniem - możesz zapisać tło jako obrazek, który będzie miał 200 przezroczystych pikseli (lub w kolorze tła) z lewej strony i potem ileś tam pikseli tego tła, które chcesz mieć.
Kostek.88
W sumie @Croc ma racje... juz rozumiem o co chodzi... w zasadzie to albo margines, albo faktycznie lepiej tego DIVa. Zakladam ze chcesz juz miec tresc tam gdzie nie ma tla.
Vasquez21
Tak.
Ogólnie problem w tym, że jako background strony mam już podłożoną graficzkę.

Ok zrobiłem tak że wyciąłem fragment tego głównego tła i jakby nałożyłem jeszcze raz.

Dzięki za wskazówki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.