Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skalowanie obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Jozjasz
Witam
Chciałbym postawić takie pytanie. Przeglądarka internetowa nie za ładnie skaluje obrazki - tzn. pomniejsza je. A ja planuję zrobić prostą galerię, że miniaturka prowadzi do dużego zdjęcia. Ale nie chcę tworzyć dwóch obrazków (małego i dużego - gdzie mały prowadzi do dużego) . Bo chciałem maksymalnie zautomatyzowaj stronę...

Czy sama java, jakiś skrypt, nie może tego robić lepiej? - może jakieś inne techonologie?Przeszukiwałem hotscripts.com, bo niestety na javieScript sie nie znam, ale nie znalazłem nic takiego.

A może lepiej nie uywać javy, bo jak nie będzie działać pod jakąś przeglądarką, albo nowszą jej wersją to "wywali" duże zdjęcia? Jak to najlepiej rozwiązać?

thanks
everth
Cytat
Ale nie chcę tworzyć dwóch obrazków (małego i dużego - gdzie mały prowadzi do dużego)

Z ciekawości - dlaczego nie?
Kostek.88
Cytat
Z ciekawości - dlaczego nie?

Napisal, ze...
Cytat
Bo chciałem maksymalnie zautomatyzowaj stronę...

Zobacz to: http://www.binarymoon.co.uk/demo/timthumb-basic/
everth
No ok, ale przecież to chyba jest dokładnie to o czym mówię. Tworzy kopię (przynajmniej mam taką nadzieję bo ciągłe przetwarzanie to nie jest optymalny wybór), dodaje link oryginału.

Patrząc po tagach myślałem że chce kombinować coś po stronie JSa, np. zwrotna informacja o szerokości i wysokości ale nie bardzo widzę sens czegoś takiego (może ślepy jestem).
Kostek.88
Cytat
Czy sama java, jakiś skrypt, nie może tego robić lepiej? - może jakieś inne techonologie?

Kolega bierze pod uwage inne technologie. Uwazam, ze skrypt po stronie serwera to najlepsze rozwiazanie w tym wypadku. Osobicie przy wiekszej ilosci obrazkow wolalbym zrobic tak jak mowisz, bo generowane jest duze obciazenie serwera - wiadomo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.